BlackRock: De onrust in perspectief

BlackRock heeft zijn wekelijks commentaar gepubliceerd.

Hieronder de hoogtepunten:

  • Een duidelijke en gecoördineerde beleidsreactie moet voorkomen dat de coronavirusschok een crisis zoals die van 2008 veroorzaakt.
  • Staatsobligaties hebben gediend als portefeuilleballast tijdens de verkoopgolf van risicovolle activa, maar deze rol wordt in toenemende mate gedwarsboomd door lage rendementen.
  • Inmiddels zijn er monetaire- en begrotingsmaatregelen genomen om de klap op te vangen, zoals de renteverlaging en de aankondiging van een opkoopprogramma door de Fed afgelopen zondag. Maar de centrale banken kunnen het niet alleen doen, er moet ook een gecoördineerd begrotingsbeleid komen.
  • Het coronavirus veroorzaakt een snelle en diepe economische schok. De marktbewegingen doen denken aan die van de crisis van 2008, maar het is volgens ons niet een herhaling van zetten. Strikte quarantainemaatregelen en een beleid van social distancing brengen de economische activiteit bijna tot stillstand. Dit kan op voorwaarde dat agressieve maatregelen op het gebied van begrotings- en monetair beleid worden genomen om bedrijven en huishoudens door de schok heen te helpen. Alleen dan kan de economische activiteit weer op gang komen zonder dat de schade permanent is.