Schroders: Beginnen er al beleggingskansen te ontstaan?

Begin vorige week gaf Johanna Kyrklund, Head of Global Multi-Asset Investments bij Schroders aan dat waarderingen nog steeds niet goedkoop genoeg zijn om meer risico's te nemen. Is het tijd om van mening te veranderen, na de forse dalingen van gisteren en afgelopen week? Een deel van de reden waarom de markt zo'n grote val heeft gemaakt, is omdat de aandelen op zo'n hoog niveau de daling hebben ingezet, vooral in de VS. Zulke hoge waarderingen waren uiterst kwetsbaar voor een verandering in het beleggerssentiment.

Joannakyrklund
Johanna Kyrklund
Waar staan de waarderingen nu? Volgens de statistische modellen van Schroders prijzen aandelen nu de verwachting in van een technische recessie. Dan krimpt de economie gedurende twee opeenvolgende kwartalen. Of er een langere recessie in het verschiet ligt, is nog maar de vraag. Hoofdeconoom Keith Wade van Schroders gaf eerder aan in zijn artikel dat de coronaviruscrisis hem ertoe heeft aangezet zijn vooruitzichten voor de wereldeconomie opnieuw te beoordelen. Het potentieel voor een langere recessie is reëel, denkt Wade: "Monetaire en budgettaire instrumenten zijn stoppen het virus niet en tot de uitbraak onder controle is, blijft het risico op een langdurige economische inzinking hoog.”

Keithwadeschroders
Keith Wade
Vanuit een investeringsperspectief verwacht Kyrklund dat het traject van de markt van een rechte lijn naar beneden naar een op en neer bewegende koers zal gaan. Dit is omdat beleggers het vooruitzicht van meer lockdowns en een meer langdurige economische neergang als gevolg van het coronavirus afwegen tegen de gevolgen van een door overheden uitgeroepen noodtoestand en de interventies van centrale banken.

Op het huidige niveau hebben de markten nu een technische recessie ingeprijsd met een vrij vlakke uitkomst voor de bedrijfswinsten voor dit jaar. Als er sprake is van een economische terugval op langere termijn zullen de bedrijfswinsten dalen. Dat zou betekenen dat de aandelenmarkten verder achteruitgaan. Dit zou waarschijnlijk gepaard gaan met een grote mate van volatiliteit, door de tegengestelde kracht die op korte termijn van beleidsinterventie uitgaat.

Blijf voorzichtig

Gezien deze risico's wil Kyrklund beleggers tot voorzichtigheid manen. Waarderingen zien er misschien veel aantrekkelijker uit dan een paar weken geleden, maar dit is een markt voor ervaren zwemmers. Voorlopig zal de zee stormachtig blijven, maar onder de oppervlakte beginnen zich wel degelijk mogelijkheden te manifesteren.