Overzicht corona-nieuws: Blik op overheidsmaatregelen

De sterke terugval van de Chinese industriële productie laat zien wat de industrie in de eurozone de komende tijd te wachten zou kunnen staan, stelt hoofdeconoom Philippe Waechter van Ostrum Asset Management, onderdeel van Natixis Investment Managers.

Beleggers kijken niet alleen naar nieuwe cijfers over de verspreiding van het coronavirus en de schade die de pandemie aanricht, maar misschien nog wel meer naar mogelijke acties van overheden en centrale banken.

“Aangezien de markt gewoonweg niet weet hoe negatief het economische scenario is dat ingeprijsd moet worden, kijken beleggers naar de beleidsmaatregelen die worden genomen door overheden en centrale banken om de economische gevolgen in te dammen", zegt marktstrateeg Esty Dwek van Natixis Investment Managers.

Volgens analist Salah Bouhmidi van broker IG blijft het echte succes van de tot nu toe genomen overheidsmaatregelen om het coronavirus in Europa en vooral in de VS te bestrijden uit. Deze grote onzekerheid zorgt voor dalende aandelenkoersen wereldwijd.

Gilles Moëc van AXA Group stelt dat de inzet van ‘helikoptergeld’ in de eurozone vrijwel onmogelijk is. De distributie van overheidsgeld aan huishoudens, dat gedeeltelijk door middel van QE wordt gefinancierd, vormt wel een optie.