Pimco: Stimuleringspakket tot 1000 miljard dollar ‘kwestie van tijd’

De aankondiging van een stimuleringspakket van 600 tot 1000 miljard dollar om de Amerikaanse economie te stutten, is slechts een kwestie van tijd. Dat stellen economen Libby Cantrill en Tiffany Wilding, beide verbonden aan ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

Twee weken geleden keurden beleidsmakers een pakket van 8 miljard dollar goed. Maar de snelle verspreiding van het coronavirus, de dramatische terugval in de markt en de economische zwakte maken van een krachtigere begrotingsreactie een economische en politieke noodzaak, betoogt Pimco.

Wilding en Cantrill zien dat de markt blijft wankelen en de economie verder vertraagt. ‘Een nog groter stimuleringspakket, dat kan variëren van 600 miljard tot 1000 miljard dollar, is daarom een kwestie van tijd’, schrijven ze in een marktcommentaar. Een mogelijke belemmering voor die wetgeving is dat leden van het Amerikaanse Congres de komende weken mogelijk niet terugkeren naar Washington, DC, aangezien het aantal virusgevallen zich op Capitol Hill verspreidt en leden gedwongen worden om op afstand wetgeving vorm te geven.

Volgens Pimco kan het bovendien moeilijk zijn om kredietfaciliteiten op te zetten die de hardst geraakte mkb-bedrijven bereiken. Hoewel Cantrill en Wilding de cheques voor particulieren als maatregel verwelkomen, is onduidelijk of dit kan helpen om de vraag naar diensten te vergroten. ‘Immers, als Amerikanen zichzelf in quarantaine plaatsen, zullen maar weinig mensen winkelen voor ontspanning of reizen.’

Bij een uitgebreider stimuleringspakket verwachten de Pimco-economen extra hulp voor werklozen, hulp voor kleine bedrijven in de vorm van goedkope leningen, een loonheffingspauze en directe verlichting voor grote industrieën die het meest worden getroffen zoals luchtvaartmaatschappijen en de horeca.

Bovenstaande vormt geen wondermiddel, benadrukken Wilding en Cantrill, maar helpt wel een diepere economische krimpt tegen te gaan. Zoals het er nu voor staat, verwacht Pimco dat de VS in een recessie belandt en dient een overheidsbesteding van 4% van het bbp als belangrijke compensatie voor de economische schade door de coronacrisis.