Vanguard: Wat de geschiedenis ons leert over bear markets

Een duik van 20% of meer op de aandelenmarkten doet het vertrouwen van iedere belegger wankelen. Maar dergelijke ‘bear markets’ horen bij beleggen, aldus Greg Davis, Chief Investment Officer bij Vanguard.

In de afgelopen 20 jaar zijn twee wereldwijde bear markets voorgekomen die meer dan een jaar duurden en een daling kenden van meer dan 50%. Na een bullish decennium waarin de aandelenkoersen maar bleven stijgen, worden die makkelijk vergeten. Net zo makkelijk wordt vergeten dat bear markets ook weer eindigen. Zoals de grafiek laat zien, zijn beleggers die tijdens bear markets investeerden, beloond met rendementen die de voorgaande verliezen meer dan goed maakten.

Berenmarkten

Bron: Vanguard-analyse gebaseerd op de MSCI World Index van 1 januari 1980 tot 31 december 1987, en daarna de MSCI AC World Index

Beide indexen zijn uitgedrukt in GBP. Correcties die veranderen in een bear market, zijn niet meegeteld als een correctie. Correcties die optreden nadat een bear market voorbij zijn laagste punt is, tellen wel mee, ook als de aandelenkoersen hun vorige piek nog niet hebben bereikt. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor toekomstig rendement. De prestaties van een index zijn geen exacte weergave van een bepaalde investering, omdat u niet rechtstreeks in een index kunt beleggen.

Vasthouden aan uw beleggingsplan kan een uitdaging lijken als u door de markten bent overrompeld. Maar blijf uw beleggingsmix afstemmen op uw risicotolerantie en bestedingsbehoeften. Op koers blijven kan de juiste beslissing zijn om financiële doelen op lange termijn te bereiken.

Hierbij een paar tips voor onzekere beurstijden: Bear markets zijn niet nieuw Bear markets komen vaker voor. Sinds 1980 deden zich er zeven voor in de VS en vijf in het VK. De sleutel om door deze turbulente tijden heen te komen, is te begrijpen dat marktschommelingen normaal zijn en dat deze op lange termijn relatief onbeduidend zijn, zoals de grafiek laat zien.

Bear markets en recessies vallen niet noodzakelijk samen. Slechts in drie van de laatste 14 Amerikaanse recessies trad een bear market op, en zeven van die recessies gingen gepaard met positieve rendementen. Omgekeerd is het niet ongebruikelijk dat jaren met solide economische prestaties een matig of zelfs negatief beleggingsrendement laten zien.

Blijf rustig

Van 2000 tot 2019 had de S&P 500 een samengesteld jaarlijks rendement van 6,1%. Maar als de tien beste dagen in die periode zouden worden uitgesloten, zou de index slechts een samengesteld jaarlijks rendement van 2,4% hebben behaald. Zonder de 25 beste dagen zou het een samengesteld jaarlijks rendement van -1,0% hebben behaald.

Geïnvesteerd blijven in de markt is dus essentieel, want na een beursdaling kunnen de ‘goede’ marktdagen er snel aan komen. De beste en slechtste dagen hebben de neiging om te clusteren - een belangrijke reden waarom succesvolle markttiming grotendeels een mythe is.

Blijf gedisciplineerd bij tegenslag

Beleggen kan sterke emoties oproepen. Bij volatiele markten nemen beleggers soms impulsieve beslissingen. Of ze raken verlamd en zijn niet in staat om hun beleggingsstrategie te implementeren of om hun portefeuille opnieuw te herbalanceren naar de strategische gewichten per beleggingscategorie. Discipline kan helpen om in periodes van marktonzekerheid vast te houden aan de strategie op lange termijn.

Wees geduldig en overweeg om belegd te blijven in een brede mix van wereldwijde aandelen en hoogwaardige obligaties, zodat uw portefeuille beter in staat is om een duik op te vangen. Beleggen op de wereldwijde markten kan beschermen tegen schokken op de binnenlandse markt. Door uw portefeuille periodiek te herbalanceren blijft uw verdeling per beleggingscategorie in lijn met uw beleggingsdoelen.

Niemand weet wat de toekomst brengt. Maar door het verleden te begrijpen, kunnen we impulsieve beslissingen vermijden, want die doen de langetermijnwaarde van een portefeuille vaak meer kwaad dan goed.