LGIM: Coronavirus treft opkomende landen harder dan ontwikkelde landen

Economieën in opkomende markten worden mogelijk harder geraakt door de impact van het coronavirus dan ontwikkelde landen. Ondanks recent positief nieuws over de verspreiding van het virus, maakt het Asset Allocation-team van pensioenbelegger Legal & General Investment Managament (LGIM) zich steeds meer zorgen over de vooruitzichten voor opkomende markten.

Dit schrijft Christopher Teschmacher, fondsmanager bij LGIM. Teschmacher constateert dat opkomende markten minder mogelijkheden hebben om social distancing of een lockdown toe te passen in gebieden die een hoge bevolkingsdichtheid in slechte omstandigheden kennen. Dat geldt ook voor gebieden waar alledaagse activiteiten zoals werk en het vinden van voedsel in minder formele omstandigheden plaatsvinden.

“Veel bedrijven in ontwikkelde landen laten hun werknemers thuiswerken”, vervolgt de fondsmanager. In opkomende markten echter, ontbreken veelal de infrastructuur en kantooreconomieën om grootschalig thuiswerken mogelijk te maken. Ook staan opkomende markten voor logistieke uitdagingen rondom het bevoorraden van supermarkten. “Daar zullen mensen moeten blijven reizen om aan essentiële goederen te komen”, stelt Teschmacher.

Een aantal opkomende markten leed recent bovendien onder sociale onrust (Chili) en economische tegenspoed (Argentinië). Teschmacher wijst erop dat die samenlevingen hierdoor kwetsbaarder zijn voor gedwongen lockdowns en recessies. “Dit kan leiden tot verdere protesten in de opkomende wereld. Dergelijke burgerlijke ongehoorzaamheid zou het op zijn beurt nog moeilijker maken om het virus onder controle te krijgen.”

De fondsmanager van LGIM wijst ten derde op het ontbreken van goede medische voorzieningen. Een opkomend land als Zuid-Afrika kent een additioneel probleem: een op de vijf volwassen heeft HIV. “Opkomende regio's hebben over het algemeen jongere bevolkingsgroepen, die de neiging hebben minder ernstig ziek te worden door het virus, maar over het algemeen geven deze factoren nog steeds een zorgwekkend beeld van het potentiële dodental in opkomende markten.”

Een laatste reden dat opkomende markten harder worden getroffen is dat overheden minder ruimte in hun begrotingen hebben om eenzelfde beleid als bijvoorbeeld de VS te voeren. “Pogingen het Amerikaanse beleid te kopiëren, zouden leiden tot een verlies van geloofwaardigheid en afwaardering van schulden”, waarschuwt de LGIM-fondsmanager.