AXA IM: Staatsobligaties veilig maar zonder rendement

Krimpende economieën en hogere schulden zorgen dat de rente gedrukt blijft worden. Staatsobligaties mogen dan veilig zijn, in termen van reëel rendement hoeven beleggers komende jaren niet veel te verwachten.

Dit is de conclusie die Chris Iggo, CIO Core Investments bij AXA Investment Managers, trekt in zijn column Iggo’s Insight. ‘Hoe langer de crisis voortduurt, hoe erger het probleem wordt’, voegt hij eraan toe.

Het lijkt Iggo een gegeven dat de meeste landen 2020 afsluiten met een lager bruto binnenlands product dan in 2019. Sinds de kredietcrisis van meer dan tien jaar geleden, houdt de CIO een spreadsheet bij met bbp-ontwikkelingen. De VS en Canada hebben de grootste stijging gezien, gevolgd door Duitsland, het VK en Frankrijk.

Het herstel werd in Italië echter gebroken door de euro-schuldencrisis. Het Italiaans bbp zal eind 2020 zo’n 10% lager liggen dan eind 2007. En ten opzichte van Duitsland is Italië dan 18% ‘armer’ dan in 2007. Uitgedrukt in percentage van dit bbp zal de staatsschuld van Duitsland eind dit jaar op 68,7% komen, die van Italië op 155,5%.

Ondanks de gestegen werkloosheid, zouden alle steunmaatregelen een prijsopdrijvend effect kunnen hebben. Iggo acht daarom voor aan inflatie gelinkte obligaties nog enig reëel rendement haalbaar.