Capital Group: Eerste tekenen industriële renaissance zichtbaar in VS

Worden multinationals harder getroffen door de uitbraak van het coronavirus, gezien de internationale aard van de crisis? Jody Jonsson, aandelenportefeuillebeheerder bij Capital Group, verwacht bij de multinationals eerder een industriële renaissance in de VS, zo blijkt uit ‘Where do stock markets go from here?.

“De voorbije twee decennia zijn de koersen van multinationals sneller gestegen dan de rest van de markt. Ook het voorbije jaar, ondanks de handelsoorlog, hebben multinationals veerkracht getoond. Van hun grote blootstelling aan China hebben ze minder last gehad dan veel beleggers hadden verwacht.”

“Vandaag de dag hebben veel multinationals sterke balansen en kasstromen en ze hebben toegang tot krediet, wat nu extra belangrijk is. Kleinere bedrijven hebben kunnen vaak minder toegang tot liquiditeit. Dat kan in sommige sectoren tot consolidatie leiden, naarmate de sterken nog sterker worden dankzij hun flexibiliteit en betere toegang tot financiële middelen.”

“Om hun veerkracht nog te vergroten, zullen multinationals hun toeleveringsketens en hun afhankelijkheid van China opnieuw onder de loep nemen. Veel bedrijven hebben hun efficiëntie gemaximaliseerd om hun marges te vergroten. Maar daardoor is de buffer kleiner om fouten op te vangen, wat problematisch is in dit soort tijden. Bedrijven kiezen nu voor meer flexibiliteit, meer redundantie en voor diverse leveranciers en verschillende locaties.”

“Dat kan tot een industriële renaissance leiden in de VS naarmate bedrijven proberen om sterker uit de crisis te komen. De vroege stadia van deze trend zijn al zichtbaar in de technologiesector, met bedrijven als Taiwan Semiconductor bijvoorbeeld. Nu volgt ook de farmaceutische sector, omdat veel van de belangrijkste componenten voor behandelingen alleen in China worden gemaakt.”