Comgest: Goede beleggingskansen in Zuid-Korea

De recente veroordeling van een topman van (en erfgenaam van de familie achter) Samsung en de nucleaire spanningen op het Koreaanse schiereiland hebben ervoor gezorgd dat Zuid-Korea de laatste tijd ongewild veel negatief in het nieuws is geweest. Desondanks is de MSCI Korea index sinds het begin van dit jaar al met bijna 30% (1) in waarde gestegen. Comgest is van mening dat het land na een groot aantal transformaties (de afgelopen 60 jaar) een zeer goede poging doet om de ‘corporate governance’ te verbeteren. Om het belang van deze ontwikkeling beter te begrijpen gaat Emil Wolter, ‘emerging markets’ fondsbeheerder bij Comgest, in een diepgaand rapport verder in op het beleggingsklimaat in Zuid-Korea en noemt en passant ook nog een aantal zeer interessante aandelen voor beleggers.

Sinds de wapenstilstand in juli 1953 voor een einde zorgde aan de bloedige Koreaanse oorlog, heeft Zuid-Korea een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Dit is een groeiproces dat door geen enkel ander land ooit eerder is geëvenaard. Maar die ontwikkeling is zeker geen rechte lijn geweest. Verscheidene malen heeft het land tegenslagen gekend maar dankzij een combinatie van een enorme ambitie om vooruit te komen en de bereidheid om zichzelf van tijd tot tijd opnieuw uit te vinden, is het land opgeklommen naar een welvaartsniveau vergelijkbaar met Spanje en hoger dan Griekenland, Portugal, Tsjechië en Polen.

Koreaanse bedrijven weten dat zij niet kunnen concurreren met het grote buurland China op het gebied van schaalvoordelen of lage productiekosten. Dankzij een enorme nadruk op scholing kan Zuid-Korea zich wel onderscheiden door haar efficiëntie en innovatiekracht. Operationeel hebben bedrijven zoals bijvoorbeeld Hyundai en Samsung een enorme kwaliteitsslag weten te maken sinds de Aziëcrisis in 1997. Het is daarom ook niet vreemd dat het land voor het vijfde achtereenvolgende jaar koploper is op de Bloomberg innovation index.

De achterliggende jaren was aandelenbelegger Comgest zeer terughoudend met het selecteren van Koreaanse bedrijven via haar ‘bottom-up’ beleggingsproces. Bedrijven hadden, naar haar mening, onvoldoende oog voor de belangen van minderheidsaandeelhouders. De rendementen op geïnvesteerd vermogen waren laag en de ‘corporate governance’ liet vaak te wensen over. Desondanks vond een aantal Koreaanse bedrijven zijn weg naar Comgest-portefeuilles, waaronder detailhandel Shinsegae, internetzoekmachine Naver en meer recent NCSoft, een fabrikant van computerspellen. Vandaag de dag ziet Comgest steeds sterkere signalen dat de sociale en politieke hervormingen in het land leiden tot behoorlijk verbeterd ondernemingsbestuur en een omgeving waarin bestuurlijke overtredingen worden aangepakt. De beleggers van Comgest verwachten dat dit op termijn ten goede zal komen aan het rendement op geïnvesteerd vermogen als gevolg van gezondere kapitaalsstructuren en meer selectieve investeringsbeslissingen van die ondernemingen. Als ‘stock picker’ is Comgest daarom enthousiast over de kansen die Korea biedt.

Enkele aansprekende voorbeelden zijn:

Loen Entertainment

Onderdeel van de Koreaanse popmuziekcultuur. Een aanbieder van ‘online’ muziek, zoals Apple en Spotify, maar verticaal geïntegreerd doordat het bedrijf een eigen muzieklabel en artiestenmanagementbureau heeft.

Hanssem

Deze marktleider in keukens stapt in de sterk gefragmenteerde markt voor aannemers van particuliere woningen en heeft haar eerste stappen gezet in China, dat 10-20 jaar achterloopt op Korea in deze markten.

Orion

Een koekjesfabrikant die moderne technieken gebruikt om haar producten na Korea ook in China aan de man te brengen.

Samsung Life

Met een marktaandeel van 22-25% in de redelijk ontwikkelde verzekeringsmarkt in Korea, speelt dit bedrijf een belangrijke rol in het sturen op betere ‘corporate governance’ bij de bedrijven waar zij aandeelhouder in is.

NCSoft en NetMarble

De toetredingsbarrières voor de fabrikanten van computer- en telefoonspellen nemen toe. De middelen die nodig zijn voor de ontwikkeling en marketing van deze spelen is sterk toegenomen waardoor de leidende partijen een steeds betere competitieve positie krijgen.

Samengesteld door Analist redactie i.c.m. Citigate First Financial.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any Newsntent provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.