Overzicht corona investmentnieuws: Hier en daar breekt de zon door

Hieronder vindt u een overzicht van het corona-gerelateerde investmentnieuws van vrijdag

Hoe zullen schulden van opkomende markten de Covid-19-storm doorstaan ​​als de economische shutdowns zich over de hele wereld verspreiden?

Weinig opkomende markten beschikken over de fiscale en monetaire middelen die ontwikkelde markten hebben ingezet om de crisis het hoofd te bieden. Maar het beeld is gemengd, merkt Raza Agha, Head of Emerging Markets Credit Strategy bij Legal & General Investment Management, op in zijn blog Emerging-market debt during and after the crisis.

Drie categorieën landen zijn bijzonder kwetsbaar, stelt hij:
1. Grondstoffenproducenten, aangezien de dalende wereldvraag de prijzen van natuurlijke hulpbronnen drukt.
2. Landen met grote financieringsbehoeften.
3. Landen met diepe economische en handelsrelaties met ontwikkelde markten.

Als gevolg hiervan hebben veel emittenten van opkomende markten ‘hun kredietwaardigheid verlaagd zien worden of zijn op negatieve outlook gezet’.

Maar veel opkomende markten zijn tegenwoordig beter bestand tegen exogene schokken en minder afhankelijk van internationale kapitaalmarkten, benadrukt Agha. En nu de waarderingen aantrekkelijker zijn geworden door toegenomen risico-aversie, ‘is het waarde-argument voor opkomende markten nu nog sterker’, althans voor selectieve beleggers.

De vooruitzichten voor de logistieke vastgoedsector zijn eveneens gemengd.

Nu de inkomens van consumenten onder druk staan ​​en ze moeten afzien van normale vrijetijdsbesteding, zien logistieke klanten gericht op ‘eten, drinken en andere dagelijkse consumptiegoederen een sterke groei van de vraag, terwijl degenen die mode, sportartikelen, huishoudelijke artikelen en meubels leveren, een achteruitgang’, stelt Prologis, ‘s werelds toonaangevende logistieke vastgoedbedrijf en een belangrijke speler in de branche, in een toelichting op de resultaten voor het eerste kwartaal van 2020. Over het algemeen verwacht het bedrijf een druk op de vraag tot in het derde kwartaal. Echter, de vooruitzichten voor de logistieke vastgoedmarkt zijn nog steeds goed. Prologis gaat door met gestarte ontwikkelingsprojecten en Build-to-Suit (BTS) maatwerkovereenkomsten met alle BTS-klanten die doorwillen en verwacht dat de markt tegen het einde van het jaar zal herstellen.

Voor het segment woningen ziet het er nog zonniger uit. De activiteit in de sector blijft hoog, met een aantal grote deals die de afgelopen weken zijn afgerond, aldus Xavier Jongen, Managing Director bij Catella Residential Investment Management (CRIM), eerder deze week bij een webinar georganiseerd door REFI Europe. De interesse van investeerders voor woningbeleggingen blijft groot, waardoor CRIM ‘iets meer dan €300 miljoen in de afgelopen vier weken’ kon ophalen, tevens het voor de ontwikkelingspijplijn benodigde bedrag.

Jongen gelooft dat met name de focus op betaalbare huisvesting zal toenemen als gevolg van de pandemie, die de behoeften van verpleegkundigen, politie, medewerkers van het openbaar vervoer en andere eerstelijnswerkers met een laag inkomen in het zonnetje heeft gezet. ‘De pandemie zal aanleiding geven tot een opwaardering van de focus op betaalbaarheid en duurzaamheid, maar ook van gemeenschappelijk wonen’, meent hij.

Elders hebben de lockdowns als gevolg van het coronavirus de zon doen doorbreken. In Home advantage?, Merkt BNY Mellon Investment Management managing director en senior portefeuillemanager Leigh Todd op dat maatregelen die mensen thuis houden ‘geleid hebben tot een toename van gaming, naast andere vormen van home-entertainment.’

Het schrappen van alternatieven voor amusement wereldwijd heeft bijgedragen aan een toename van 75% in gaming, 40% in mobiel verkeersvolume, 100% groei in bellen via wifi en een toename van het breedband dataverbruik.

‘Stay-at-home’ bedrijven die het meest profiteren, zijn onder meer ‘on-demand televisie- en gaming-bedrijven en aanbieders van breedband- en draadloze telecomdiensten’, zegt hij.