Vraag naar hypotheken neemt toe

De huizenprijzen zitten de laatste paar weer stevig in de lift. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Met de wederom sterk oplopende huizenprijzen loopt ook de vraag naar hypotheken sterk op. Bestaande koopwoningen waren in oktober 8,2 procent duurder dan in oktober 2016. Dit was de grootste prijsstijging in bijna 16 jaar. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen zo stelt het CBS . In augustus 2008 bereikten de woningprijzen hun hoogste niveau. Daarna (vooral de kredietcrisis) daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013.

Sindsdien is er echter alweer sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog steeds ruim 4 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 22 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in oktober 2017 pakweg gelijk aan als in mei 2007.

Meer bestaande koopwoningen verkocht

Het Kadaster maakte in november bekend dat het in oktober 20.143 verkochte woningen registreerde. In de eerste tien maanden van 2017 zijn 195.015 huizen verkocht. Dat is een groei van ruim 14 procent versus dezelfde periode van 2016.

In het derde kwartaal van 2017 werden ruim 61 duizend bestaande woningen verkocht. Dat is het hoogste aantal in een kwartaal ooit, aldus het onderzoek naar bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Met het recordaantal verkochte woningen was een bedrag gemoeid van ruim 16 miljard euro. De gemiddelde huizenprijs van de bestaande woningen komt daarmee uit op zo’n 262.000 euro

Vooral in Randstad prijzen omhoog door minder aanbod

De doorsnee prijsstijging op jaarbasis van de bestaande koopwoningen was het hoogst in de provincies Noord-Holland (en dan vooral in Amsterdam en Haarlem) en Utrecht, met respectievelijk bijna 11 en ruim 9 procent. Deze provincies zijn ook de enige twee waar de verkoopaantallen lager zijn dan een jaar eerder. Er lijkt dus sprake van oververhitting door een dalend aanbod.

In drie van de vier grote steden is ook sprake van grote prijsstijgingen en dalende verkoopaantallen. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht lagen de prijzen meer dan 10 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2016. Alleen in Den Haag zijn meer huizen verkocht dan een jaar eerder aldus de metingen van het CBS .

Het aantrekken van de woningmarkt zorgt ook weer voor een gestegen vraag naar hypotheken. Dit mede door de algehele vrees voor een licht oplopende rente zorgt ervoor dat woningkopers op jacht gaan naar beste hypotheekrentes. Bekende aanbieders hiervan zijn o.a. die van de grote banken, Aegon , NIBC en veel andere spelers.

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.