Overzicht corona investmentnieuws: Centrale bank staat klaar

De ECB heeft het pandemic emergency purchase program (PEPP) niet verder uitgebreid, maar kwam donderdag wel met maatregelen die banken moeten helpen de kredietverlening op gang te houden.

Voor dit laatste staat het nieuwe acroniem pandemic emergency longer-term refinancing operations (PELTROs). Al met al wat ‘teleurstellend’, omschreef econoom Apolline Menut van AXA Investment Managers in een reactie per email. De markt rekende toch op een uitbreiding van het PEPP-opkoopprogramma. Het lichtpuntje, wat haar betreft, was het door ECB-president Christine Lagarde in de toelichting geuite ‘klaarstaan indien nodig’ om meer te doen.

De financiële markten waren het hiermee eens en sloten de dag overwegend lager af. Na de krach in maart en de opleving in april, lijken ze de laatste weken in een zoekende fase, merken strategen van AXA IM op in een macro-economische en strategische update.

Chris Iggo, CIO Core Investments van de Franse assetmanager, stelt: ‘Gezien het terugschroeven van dividenden en aandelen-inkoopprogramma’s, lijken de markten genoegen te nemen met veel lagere rendementen dan voor de crisis. Om kredietrisico’s te laten afnemen en om de huidige niveaus in aandelen te handhaven, terwijl bedrijfscijfers verslechteren, is er een katalysator nodig.’

Een doorbraak op het vlak van genezing of preventie van het coronavirus zou hiervoor kunnen zorgen. Biotechbedrijven liggen dan ook goed bij beleggers, wijst biotech strategy portfolio manager Linden Thomson. Gilead Sciences en Regeneron werken aan veelbelovende kandidaat-medicijnen voor behandeling, maar een preventief werkend vaccin kost volgens haar meer tijd.

Haar collega op het vlak van healthcare, Dani Saurymper, ziet ook andere bedrijven profiteren. Bijvoorbeeld Teladoc, American Well en Doctors on Demand verlenen digitale medische diensten en Medtronic, Philips en Masimo leveren apparatuur. Strategen van Amundi wijzen in hun update van de cross-asset beleggingsstrategie op de intussen uiteenlopende ontwikkelingen tussen landen wereldwijd. Na China, beklommen Zuid-Korea en veel westerse landen de bekende curve met sterftecijfers. In China lijkt het virus onderhand onder controle en in landen als Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk lijkt de daling ingezet.

‘De afgelopen weken zien we een derde golf die in toenemende mate opkomende markten raakt’, signaleert Alessia Berardi, hoofd macroresearch opkomende markten bij Amundi, een thematische vooruitblik bij de strategische update van het tevens Franse fondshuis. ‘Turkije, Brazilië en Rusland lijken het zwaarst getroffen, terwijl India en Peru hier achteraankomen. ‘Het goede nieuws is dat de opkomende landen kunnen leren welke maatregelen het best hebben gewerkt in de landen waar de pandemie eerder toesloeg.’

De centrale bank watchers van Robeco zien dat de centrale banken van de grote economische blokken ieder op eigen manier hebben ingegrepen. Het team van portefeuillemanager Rikkert Scholten stelt in het commentaar Rates lower for longer dat het beleid naar elkaar toe zal groeien en dat de uitkomst overal hetzelfde zal zijn: lang lage rente.

Dat betekent dat beleggers op deposito’s of in staatsobligaties van landen met hoge kredietwaardigheid nauwelijks of geen rente hoeven te verwachten. Loomis Sayles vraagt zijn portefeuillemanagers vastrentende waarden of bedrijfsobligaties een alternatief vormen in een Q&A: Is it Time to Invest in Global Credit? Vice president en portefeuillemanager David Rolley ziet parallellen met de tijden van de kredietcrisis. Ook toen bewees zijn team zich door waarde te vinden en de winnaars aan te wijzen.

Ook Amundi is in bovengenoemde strategie-update positief over de veerkracht van bedrijfsobligaties. Daarbij zouden aandelenmarkten in 2021 en 2022 nieuwe records kunnen zien, denken Pascal Blanqué en Vincent Mortier, respectievelijk CIO en deputy CIO van het Franse huis. ‘Het gemiddelde rendement, na de correctie in het eerste kwartaal van 2020, zou over een horizon van drie jaar dicht bij dubbele cijfers moeten liggen’, stellen ze in hun inleidende toelichting.