Pimco: Tweede kwartaal ook negatieve bbp-groei China

De economische activiteit keert terug in China, toch zal de bbp-groei van China na een negatief eerste kwartaal van -6,8% op jaarbasis ook in het tweede kwartaal negatief blijven, schatten experts van obligatiebelegger Pimco in.

Het blijft volgens Annisa Lee, Head of Asia-Pacific Credit Research bij Pimco, onduidelijk hoe snel andere Aziatische landen China kunnen volgen in het opschroeven of dat China te maken krijgt met een tweede infectiegolf.

Centrale banken in de Azië en Stille Oceaan hebben snel gereageerd, door verschillende versoepelingsmaatregelen in te voeren om zo de economie te stabiliseren en bepaalde zwaar getroffen industrieën te ondersteunen. “Dit kan helpen een deel van de verwachte economische vertraging in de regio weg te werken”, stelt Lee. Sectoren die zwaar worden getroffen door COVID-19, zijn de reisbranche, de detailhandel en de dienstensector, zoals warenhuizen en winkelcentra, toerisme en luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast heeft de wereldwijde economische vertraging ook de industriële productie verzwakt, wat negatief is voor grondstoffen.

Sommige sectoren hebben echter geprofiteerd en zullen blijven profiteren van de huidige situatie, stelt Lee. “Online winkelen, geneesmiddelen en voedsel, evenals technologie, media en telecommunicatie (TMT) zouden een boost moeten krijgen, aangezien mensen meer tijd thuis doorbrengen en ook meer gezondheidsbewust worden. Ook traditioneel defensieve sectoren, zoals nutsvoorzieningen en infrastructuur, hebben minder te leiden onder de crisis.”

De spreads op bedrijfsobligaties in Azië zijn aanzienlijk groter geworden, vooral voor hoogrentende obligaties die zijn uitgegeven door bedrijven die rechtstreeks worden beïnvloed door COVID-19. Van begin januari tot 15 mei bedroeg de uitgifte van in Amerikaanse dollars uitgegeven obligaties in Azië meer dan 110 miljard dollar. Deze werden voornamelijk uitgegeven door investment grade-bedrijven of soevereine of quasi-soevereine entiteiten. Pimco verwacht dat deze trend zich zal voortzetten, met Aziatische landen die obligaties uitgeven om hun stimuleringsprogramma's te financieren.

Ook Chinese high yield vastgoedbedrijven zullen later dit jaar nieuwe obligaties uitgeven om hun aflopende obligaties voor volgend jaar te herfinancieren: “De huidige fragiele economische en financiële omstandigheden vergroten de kans op wanbetalingen in zowel de onshore Chinese als de offshore obligatiemarkten. Wij blijven dan ook zeer voorzichtig en vermijden we emittenten met krappe liquiditeitsposities en aanzienlijke schulden die dit jaar of begin volgend jaar aflopen”, besluit Lee.