Op de markt voor short term high yield-obligaties tekent zich na de felle correctie in de eerste drie weken van maart een duidelijk herstel af. Andrew Wilmont – hoofd van High Yield bij Pictet– legt uit waarom een goede positionering in de huidige fase de sleutel is voor succes.
Wilmont: “Na een goede start van 2020, werd de high yield-markt getroffen door een dubbele crisis. De corona-uitbraak leidde in eerste instantie tot een liquiditeits-crisis. Als gevolg van de sterk toenemende onzekerheid waren beleggers nauwelijks meer bereid om nieuwe high yield-obligaties te kopen. Hierdoor zou potentieel de kredietkraan voor het bedrijfsleven op slot gaan. Ondernemingen die aflopende leningen moeten verlengen, zouden dan in grote liquiditeitsproblemen komen. Dankzij de grote stimuleringspakketten van overheden en centrale banken verdwijnt dit herfinancieringsrisico echter snel naar de achtergrond en is de markt voor nieuwe obligaties weer wijd open. Wat overblijft is de tweede crisis, een scherpe economische recessie als gevolg van de corona-maatregelen.”
Wilmont: “De vermindering van het liquiditeitsrisico in de markt leidt ertoe dat de risicopremie van kortlopende high yield-obligaties weer afneemt. Niettemin bestaan er voor actieve managers nog steeds mooie kansen. Een belangrijk punt is dat we de overgang hebben gemaakt van een liquiditeits- naar een economische crisis, zodat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de cyclische en beta non-cyclische bedrijven. Beiden zijn equivalent in pijs gedaald de laatste weken, maar we mogen aannemen dat non-cyclische bedrijven zoals Atlice en Netflix een grotere kans hebben om winstgevend te blijven dan de vliegtuigmaatschappijen of autobedrijven in de komende maanden. Ook observeren wij dat kleinere en grotere bedrijven ongeveer eenzelfde prijsval hebben gemaakt, terwijl de levensvatbaarheid van grotere bedrijven makkelijker is in te schatten door het hebben van meer armslag binnen het bedrijf en buiten het bedrijf door hulp van diverse overheden, die graag het nationaal product en werkgelegenheid overeind willen houden.”
Een ander verschil met vorige crises is dat de sectoren die getroffen zijn verschillen. Was het in 2001 de telecom/internet sector met de cyclische bedrijven, of in 2008 de banken met cyclische bedrijven, deze keer is het veel breder. Traditioneel non-cyclische sectoren zoals gaming en real estate worden nu ook zwaar getroffen. Met een heel groot deel van het bedrijfsleven dat stilligt en mensen die letterlijk de straat niet opkunnen. Uiteindelijk gaan we die economie overal weer opstarten, maar de grote vraag is natuurlijk wanneer dat gebeurt. Zolang we dat antwoord niet weten, moet je in high yield-markten niet vol in de cyclische bedrijven stappen maar investeren wij juist in de grotere, volatiele, non cyclische bedrijven die ook het beoogde rendement opleveren.”
In het algemeen zien we kansen voor de non-cyclische maar in het algemeen iets grotere bedrijven met voldoende liquiditeit om de verwachte volatiliteit in de komende maanden te weerstaan. Hierbij horen ook de bedrijven die strategisch of economisch belangrijk zijn en daarom op staatssteun kunnen rekenen. In begin maart hebben we actief de weging in de kleinere bedrijven met hogere schulden verminderd. Uiteindelijk weten we natuurlijk niet hoe lang deze crisis duurt, of het virus in de herfst weer verschijnt of dat de EU overstag gaat en uiteindelijk een wealth transfer gaat implementeren. Wat we wel weten is dat de grotere non-cyclische bedrijven de beste kan van slagen hebben in dit klimaat zelfs als die zich in de zwaar getroffen sectoren bevinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Ryanair 2021 obligaties die op het moment voor 10% rendement te vinden zijn.
1) Bron: JP Morgan en Bloomberg
2) ICE Euro constrained HY index
3) ICE US High yield