Somberheid blijft troef in enquête Van Zeijl

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

Corné van Zeijl houdt iedere maand een enquête onder beursexperts om het sentiment op zowel de korte als lange termijn te peilen. De ondervraagden geven tevens inzicht in hun meest en minst favoriete ondernemingen. Deze maand is de enquête door 60 experts beantwoord. Mei was weer een mooie beursmaand. De AEX steeg 3,8%. Opmerkelijk maar waar: over de afgelopen 3 maanden is de Amsterdamse index nauwelijks veranderd. Dat hadden de ondervraagde professionals niet voorzien. Zij waren juist somber gestemd. 55% dacht dat de index zou dalen en slechts 19% ging van een stijging uit.

Experts iets minder somber

Aexaandelen

Ook voor juni blijven de experts aan de sombere kant. 52% van het panel denkt dat de koersen gaan dalen. Vorige maand was dat percentage 55%. 22% verwacht een koersdaling. Er is wel enige verbazing over de fikse koersstijging. Eén expert stelde voor dat beleggers voortaan maar een dopingtest moesten ondergaan in plaats van een coronatest. Eén van de optimisten denkt dat corona steeds meer van de voorpagina zal verdwijnen. En dan blijven alleen nog de positieve effecten van de stimulansen door centrale banken over.

6-maands verwachtingen weer somber

Ook ten aanzien van de visie voor de komende 6 maanden zijn de experts nauwelijks van mening veranderd. Het percentage pessimisten daalde licht van 50% naar 48%. 18% van de ondervraagden is optimistisch voor de komende zes maanden.

Aexverwachtingen

Speciale vraag: het coronavirus

Deze maand hebben we voor de vijfde keer op rij gevraagd of de effecten van het virus (beter gezegd: de effecten van de lockdown) al genoeg in de koersen zitten. Het is mooi om het verloop van de antwoorden in de tijd te zien. Opvallend is wel dat het aantal mensen dat denkt dat het overdreven in de koersen zit verdisconteerd gestegen is. Vorige maand was dat nog maar 3%, nu is dat 14%.

De vraag: Het nieuwe coronavirus

  • zit nog niet genoeg in de huidige aandelenkoersen verwerkt;
  • zit nu genoeg in de koersen verwerkt;
  • is overdreven in de huidige koersen ingeprijsd.

    Aexconsensus

    Aandelenkeuzes mei

    Aandelenaexindex

    De gekozen richting van de AEX was misschien niet zo goed, de aandelenkeuzes daarentegen waren uitstekend. Alle toppers ging in koers omhoog. Adyen zelfs met maar liefst 31%, terwijl het aandeel de maand daarvoor al 17% meer waard werd. Bij de floppers gingen drie van de vier aandelen (flink) omlaag (Arcelor -14% en Unibail-Rodamco -11%). Royal Dutch Shell was vorige maand zowel op de toppers- als op de flopperslijst geplaatst en de koers ging maar liefst 8% naar beneden.

    Alleen ASML deed niet wat de experts hadden verwacht. Als op basis van deze keuzes een fictief long/short hedgefonds gemaakt zou worden, had dat fonds afgelopen maand 19,4% verdiend. Het is daarmee één van de beste maanden sinds deze data wordt bijgehouden

    Aandelenkeuzesaex

    De veilige aandelen blijven in trek; Ahold, Unilever en Galapagos. Royal Dutch Shell staat weer terug bij de aandelentoppers. Dat is een logische keuze volgens een expert: de olieprijs is gestegen en de koers van het aandeel is gedaald. Na de 31%- koersstijging van Adyen staat het aandeel deze maand bij de floppers. Vanzelfsprekend is het een veilig bedrijf. Het zal weinig last van de coronarecessie hebben, wellicht zelfs profijt. De koersstijging is echter een beetje overdreven. Verder is er algemene somberheid over ArcelorMittal.

    Conclusie

    Hoewel ook mei niet de verwachte koersdaling bracht, blijven de experts volhardend in hun somberheid. Dat geldt voor zowel de korte als voor de lange termijn. Het is duidelijk dat de experts ervan uitgaan dat de economische impact van het virus nog niet volledig in de koersen zit verwerkt.