Vanguard lanceert nieuw index fonds voor ESG-aandelen

Vanguard lanceert vandaag het Vanguard ESG Emerging Markets All Cap Equity Index Fund. Het fonds is bedoeld als belangrijke bouwsteen voor ESG-gerichte portefeuilles en biedt brede, gediversifieerde toegang tot opkomende markten. Ondernemingen die niet voldoen aan onafhankelijke ESG criteria zijn uitgesloten. Het Vanguard ESG Emerging Markets All Cap Equity Index Fund is beschikbaar voor particulieren tegen ongoing charges (OCF) van slechts 0,25%.

Het fonds volgt een bepaalde benchmark uit de FTSE Global Choice reeks (zie tabel hieronder). De index weert bedrijven die zich bezighouden met niet-duurzame energie (kernenergie, fossiele energie), wapens (civiel, controversieel en militair), en ‘slechte’ producten zoals alcohol, tabak, gokken en volwassenenentertainment. Ondernemingen uit welke sector dan ook die niet voldoen aan de United Nations Global Compact Principles op het gebied van arbeidsrecht, mensenrechten, het milieu en anti-corruptie zijn ook uitgesloten.

Het fonds is beschikbaar voor particuliere en institutionele beleggers in uitkerende en herbeleggende varianten.

Matthew Piro, Hoofd van de Portfolio Review Department, Europa:

“Onze klanten zijn bezorgd over een breed scala aan onderwerpen op humanitair, ethisch, milieu en sociaal gebied. Velen van hen willen hun geld aan het werk zetten op een manier die overeenkomt met hun waarden, en tegelijkertijd voldoen aan hun beleggingsdoelstellingen. Met dit voor ogen hebben wij onze ESG-fondsen ontworpen om langetermijn, ESG-gerichte beleggers te helpen met het samenstellen van hoogwaardige en gediversifieerde aandelenindexportefeuilles tegen lage kosten. Vanguard blijft naar manieren zoeken om ESG-producten voor de langetermijn te bieden die tegemoet komen aan de veranderende behoeften van beleggers.”

Met de toevoeging van dit fonds, bestaat Vanguard’s aanbod voor duurzame beleggers uit het volgende:

Vanguard ETF's

Vanguardetf