AXA IM: Beleggers op hun hoede voor terugval

De schokgolven die vorige week weer door de financiële markten gingen zijn een waarschuwing voor beleggers dat het herstel niet in een rechte lijn zal verlopen, stelt hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group.

De beurzen beleefden hun slechtste dagen in maanden op slecht nieuws over het verloop van de covid-19-pandemie in de Verenigde Staten – waar het aantal nieuwe infecties in verschillende staten nog steeds groeit. Ook de nieuwe uitbraak in Beijing droeg niet bij aan de stemming. Hierop wijst Moëc maandag in zijn wekelijkse vooruitblik voor AXA Investment Managers.

‘Toch is het duidelijk dat er weinig trek is in de VS – en daarbuiten – in hervatting van zware lockdown-maatregelen, gegeven de hoge economische kosten’, aldus de AXA-econoom. De capaciteit van de gezondheidszorg is in veel ontwikkelde landen inmiddels op peil gebracht en in Europa wijst nog niets op een nieuwe golf.

Moëc: ‘Ons basisscenario is dat voortgang richting normalisatie van aanvoerlijnen door zal gaan komende maanden op het noordelijk halfrond.’