AXA IM: Akkoord Europees herstelfonds in juli haalbaar

Elke hobbel op de financiële markten wordt vooralsnog gepareerd door nieuwe stimulerende maatregelen. Een akkoord over het Europese herstelfonds in juli lijkt vooralsnog haalbaar.

Dit stelt hoofdeconoom Gilles Moëc van AXA Group in zijn wekelijkse macro-outlook voor AXA Investment Managers. Hij gaat ervan uit dat de behoudende eurolanden – waaronder Nederland – schoorvoetend transfers zullen accepteren. Echter, ze zullen hun focus verleggen op de verdeling van de gelden, wat de oprichting nog kan vertragen.

De AXA-econoom wijst erop dat vooralsnog op elke hobbel op de financiële markten nieuwe interventies volgden. Vorige week nog, intervenieerde de Amerikaanse Fed nog in de markt voor bedrijfsobligaties en sprak de Trump-regering over nieuwe stimulering.

In Europa zijn de beleidsmakers wat terughoudender, aldus Moëc. Maar staatsgaranties en het goedkoop geld van de ECB houden bedrijven voorlopig met leningen overeind. Normaal gesproken zou 1% economische krimp leiden tot 6% meer slechte leningen.

‘Het faciliteren van bedrijven om meer schulden te maken, is geen perfect substituut van traditionele fiscale stimulering’, vervolgt Moëc. Zijn hoop is daarom gevestigd op het Europese herstelfonds om het stokje over te nemen.