Braziliaanse real geraakt door coronaperikelen - maar herstel kan volgen

De Braziliaanse real kan door coronaperikelen nog een klap krijgen – maar voor de lange termijn lonkt herstel De Braziliaanse real is dit jaar hard afgestraft door de corona-uitbraak, een economische crisis en het optreden van de controversiële president Bolsonaro. Recent is de real weer iets in waarde gestegen, maar een tweede verkoopgolf kan op de korte termijn volgen. Valuta-expert Godard Strengers van Ebury ziet kansen voor handelaars in de Benelux, maar ook voor een herstel van de real op langere termijn.

Terwijl er aan het begin van dit jaar net iets meer dan 4 Braziliaanse real in een dollar pasten, noteerde de real midden mei boven 5,85 real per dollar. Daarmee werd voor de Braziliaanse munt het laagste niveau ooit aangetikt. Daarna kroop de munt langzaam weer richting het niveau van begin dit jaar. Positieve economische berichten zorgden voor een 'risk-on' beleid van investeerders wat de koers van de real versterkte tot 4,81 real per dollar. Jammer genoeg was deze opleving van korte duur omdat het virus hard toesloeg in Noord- en Zuid-Amerika. Hierdoor verzwakte de munt opnieuw en staat de koers vandaag op USDBRL 5.31.

Die verzwakking betekende meteen dat de real in vergelijking met alle munten van opkomende (en ontwikkelde) landen de slechtst presterende valuta was. Daarvoor zijn meerdere redenen aan te wijzen.

Brazilië is zwaar getroffen door het coronavirus

Allereerst is Brazilië zwaar getroffen door het coronavirus, zowel qua aantal besmettingen als doden. Mede als gevolg daarvan zijn de directe buitenlandse investeringen enorm teruggelopen; van bijna 8 miljard dollar in maart naar slechts 230 miljoen dollar in april. Vooruitkijkend zei het IMF onlangs te verwachten dat de Braziliaanse economie dit jaar met 5,3 procent zal krimpen.

De houding van de Braziliaanse president in deze crisis stuit op onbegrip (ook in eigen land) en veel kritiek. Met bijna 60.000 doden en meer dan 1,4 miljoen besmettingen is het land bijzonder zwaar getroffen. Toch zal volgens president Bolsonaro de shutdown om COVID-19 onder controle te krijgen het land uiteindelijk meer schade berokkenen, dan wanneer ‘het griepje’ – zoals hij het coronavirus steevast betitelt – gewoon op z’n beloop wordt gelaten. Ondertussen werd de president al voor de vierde keer getest op corona…

Uit recente polls blijkt dat de Braziliaanse bevolking in ieder geval niet onder de indruk is van het functioneren van Bolsonaro: 58 procent bestempelt het als ‘slecht of verschrikkelijk’ en maar 21 procent als ‘goed of uitstekend.’

Braziliaanse real trekt bij

In het (recente) verleden werden beleggers voor de turbulente politieke omstandigheden gecompenseerd door een relatief hoog Braziliaans rentetarief.

Echter, terwijl de rentevoet in Brazilië begin 2019 nog op 6 procent stond, is deze na drie renteverlagingen dit jaar inmiddels gehalveerd. Daarmee heeft de Braziliaanse real, behalve door de coronacrisis en politieke instabiliteit, ook vanuit het oogpunt van de rentevergoeding aan aantrekkingskracht ingeboet.

Toch kende de munt de laatste paar weken een opmars en won de real tussen half mei en half juni ongeveer 13,5 procent. Dit is onder meer te danken aan het wereldwijd verbeterde sentiment. Elders in de wereld worden lockdownmaatregelen geleidelijk teruggeschroefd en de hoop neemt toe dat er binnen niet al te lange tijd een vaccin is tegen het coronavirus. Sinds de uithaal van Bolsonaro midden juni over de ‘foute coronacijfers’ en zijn dreigement uit de WHO te stappen, verliest de real echter opnieuw terrein. De afgelopen weken zijn veilig geachte munten zoals de dollar en de Japanse yen massaal ingeruild voor valuta uit opkomende markten, waaronder ook de Braziliaanse real.

Daarnaast zijn Braziliaanse exportproducten als koffie, sojabonen en suiker door de verzwakte real zo goedkoop geworden, dat de gestegen vraag vanuit het buitenland (33 procent in mei) weer voor steun van de munt begint te zorgen.

Nieuwe verzwakking

Toch is de Braziliaanse real opnieuw verzwakt. Sinds de beslissing van president Bolsonaro om de Braziliaanse coronacijfers te ‘censureren’ gaat de real weer achteruit. De politieke spanningen en de internationale druk op het land, de nog altijd wereldwijd geldende onzekere economische omstandigheden, het feit dat het epicentrum van de corona-uitbraak momenteel in Zuid-Amerika ligt en de verwachting dat er meer renteverlagingen komen in Brazilië, dragen er allemaal toe bij dat het wellicht nog wel even kan duren vooraleer de real weer op het niveau van begin 2020 komt.

Maar dat is niet per sé slecht nieuws voor wie handel drijft met Brazilië. Met ongeveer 5,5 real per dollar bereikt de munt het niveau waarop hij voor de langere termijn weer aantrekkelijk wordt. Voor handelaars biedt de zwakke munt zeker opportuniteiten om Braziliaanse exportproducten te kopen en zelfs intensiever met de plaatselijke markt te gaan samenwerken. Wie koffie normaal vooral uit bv. Indonesië importeert, zal nu dus wellicht eerder voor Braziliaanse bonen kiezen. De Indonesische munt is (voorlopig) nog stabieler, dus is de keuze voor de real voor de hand liggend.

En als de wereldwijde economie straks weer aantrekt, prijzen van grondstoffen omhoog schieten en de Braziliaanse rente door inflatiedruk weer zal gaan stijgen, ligt voor de real op zijn minst een terugkeer naar een koers van minder dan 4,50 real per dollar binnen de reële mogelijkheden.