LGIM: Financiële markten prijzen mogelijke 40% winstdaling VS niet in

Financiële markten hebben een mogelijke winstdaling van 40% bij Amerikaanse bedrijven niet ingeprijsd. Zelfs in de meest positieve voorspellingen zijn de huidige hoge aandelenkoersen eigenlijk niet te rechtvaardigen, stelt hoofd asset allocatie Emiel van den Heiligenberg van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM).

De LGIM-specialist wijst er in de Outlook voor het derde kwartaal op dat het cijferseizoen zich aandient en legt de nadruk op de opvallende kloof tussen aandelenwaarderingen en de reële economie, vooral met betrekking tot de verwachte bedrijfswinsten.

Van den Heiligenberg: “Wij denken dat de Amerikaanse winsten waarschijnlijk een piek-tot-dal-neergang zullen meemaken van ongeveer 40%. Markten prijzen dit duidelijk niet in.” Financiële markten kennen bovendien te veel vertrouwen toe aan het economisch herstel. Dat verloopt sneller dan aanvankelijk gedacht, maar de komende zes maanden verwacht LGIM dat er economische littekens boven water komen als gevolg van faillissementen, ontslagen en bezuinigingen.

Ongeacht het V- of W-vormige herstel en toekomstige positieve economische cijfers door de versoepelingen van maatregelen, onderschatten markten het risico dat de groei afzwakt. “Veel mensen blijven de komende tijd afhankelijk van overheidssteun.”