Amundi: Vier redenen om voor Amerikaanse aandelenmarkten te kiezen

S&P 500-index biedt aantrekkelijke kansen voor aandelenbeleggers, schrijft het US Equity Team van Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi. Historisch gezien presteert de aandelenbeurs na crises goed. Bovendien vormt S&P 500 een verzameling van ’s werelds beste en meest winstgevende bedrijven die niet lijden onder coronacrisis.

75% van sectoren presteert goed

De Amerikaanse economie gaat gebukt onder de gevolgen van lockdowns door de coronapandemie. Maar de Amerikaanse economie is geen afspiegeling van Amerikaanse aandelenmarkten, benadrukt Amundi. Maar liefst 75% van de sectoren in de S&P 500-index ziet geen negatief effect van de pandemie. Bedrijven in sectoren als technologie, gezondheidszorg en communicatie zagen positieve implicaties, presteren goed en zullen dat door corona-gerelateerde ontwikkelingen als thuiswerken, blijven doen, verwacht Amundi.

Rendement op geïnvesteerd vermogen

Het rendement op geïnvesteerd vermogen bij bedrijven binnen Amerikaanse aandelenmarkten is hoger. Amerikaanse bedrijven in de MSCI World Index hebben een kapitaalrendement behaald dat meer dan 2% hoger is dan hun kapitaalkosten. Ter vergelijking: bij Europese bedrijven in de MSCI World Index lag dat onder de 1%. Onder Japanse bedrijven kwam het rendement niet boven de kapitaalkosten uit.

Waarderingspremie gerechtvaardigd

Amerikaanse aandelen worden verhandeld met een waarderingspremie ten opzichte van Europese en Japanse aandelen, maar de hogere winstgevendheid van bedrijven in de VS rechtvaardigt dit. Beleggers in Amerikaanse aandelen krijgen kortom waar voor hun geld.

Effect door hogere winstgevendheid

Amundi ziet daarnaast dat de winstmarges van S&P 500-bedrijven sinds de financiële crisis consistent hoger lag dan bij bedrijven in de MSCI EAFE Index, die aandelenmarkten uit 21 ontwikkelde economieën buiten de VS en Canada volgt. Amundi verwacht dat – in de nasleep van de pandemie en recessie - deze trend zich voortzet, omdat recessies bestaande trends doorgaans versterken en versnellen.