BNY Mellon IM: De tijd dringt voor de SDGs!

Het voor 2030 halen van de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties (VN) raakt steeds verder uit beeld. Met nog 10 jaar te gaan dringt de tijd, stelt Andrew Parry, hoofd duurzaam beleggen bij Newton IM, onderdeel van BNY Mellon IM.

Zoals het er nu voorstaat, voorspelt de 2020 Social Progress Index dat de SDGs pas in 2082 worden behaald. De gevolgen van de coronacrisis zouden dit met nog eens 10 jaar kunnen vertragen.

Parry is verontrust over het gebrek aan details en toewijding, zoals duidelijke maatstaven en de integratie van doelen in bedrijfsplannen. Zo zouden SDGs in kaart gebracht moeten worden bij beursgenoteerde aandelen of kredietportefeuilles. Nu wordt de rapportage en de doelstellingen beperkt tot bedrijfsniveau.

Als voorbeeld noemt Parry de samenstellers van indices, die volgens hem inschattingen maken van de risico’s voor bedrijven en sectoren, maar niet van directe gevolgen voor mens en milieu. ‘Een doelstelling als armoedebestrijding kan niet op deze manier worden geharmoniseerd voor het gemak van beleggers in beursgenoteerde bedrijven.’

‘De SDGs zijn economisch uitermate relevant’, vervolgt Parry. ‘De VN schat de verwezenlijking van de SDGs zo’n $12.000 miljard kan bijdragen aan de wereldeconomie en ziet de potentie voor 380 miljoen extra banen. In een wereld die de uitdaging heeft om te herstellen van de coronacrisis is dat een zeer welkome groeimogelijkheid.’