Amundi: Voorsprong Biden miniem, overwinningskansen Biden en Trump nu 50/50

Amerikaanse polls wijzen steevast op een voorsprong van rond de 7-10% voor de presidentskandidaat Joe Biden op zijn rivaal, de huidige president Donald Trump. Volgens Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi liggen de overwinningskansen echter dichterbij elkaar dan de polls beweren.

Bidens voorsprong is volgens specialisten van Amundi kleiner dan de polls illustreren, zeker in de zogenoemde swing states. De kleinere voorsprong valt binnen de foutmarge, waarbij een overwinning voor Trump evenwel tot de mogelijkheden behoort. De Franse asset manager benadrukt dat alle uitkomsten nog mogelijk zijn en de strijd waarschijnlijk wordt beslist in staten als Arizona, Florida, Georgia, Michigan, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin.

Binnen de swing sates vormt de opkomst van stemmers een belangrijke factor voor de mogelijke winnaar. Amundi voorziet deze verkiezingen een recordhoge opkomst, met name via stemmenbiljetten via de post, die mogelijk een derde van het totale aantal stemmen omvatten.

Amundi verwacht dat op de verkiezingsdag zelf 25% van de Biden-aanhangers ook daadwerkelijk gaat stemmen, tegenover 67% van de Trump-aanhangers. ‘Trump zal waarschijnlijk meer kiezers naar de stembus halen die normaal niet stemmen bij verkiezingen. Dit was zijn weg naar de overwinning in 2016”, schrijven de Amundi-specialisten.