Zijn beleggers overmoedig?

Olivier de Berranger, CIO van La Financière de l’Echiquier

De Duitste bondskanselier Angela Merkel slaagt er niet in een nieuwe regering te vormen. En dus bestaat het risico dat Duitsland opnieuw naar de stembus moet. De Chinese toezichthouder uitte openlijk zijn ongerustheid over de stijgende markten en zelfs de staatsmedia vragen om daar ruchtbaarheid aan te geven. In het verleden zou de beurs een daling hebben ingezet. En toch voerde de Duitse DAX -index verleden maandag de aandelenindices van de ontwikkelde landen aan, gaf de euro geen krimp en steeg de Chinese markt opnieuw. Dat was koren op de molen van wie vindt dat beleggers overmoedig zijn en belangrijke economische en geopolitieke risico's naast zich neerleggen.

Aan argumenten om die stelling te onderbouwen geen gebrek. De volatiliteit van de indices is historisch laag en de waarderingen zijn hoog opgelopen, zeker op de Amerikaanse markt. Die rijgt overigens de records aaneen: we beleven de op een na langste periode zonder correctie van de S&P 500 met 5% of meer sinds 1929 en de grootste daling van die index sinds begin dit jaar was de op een na kleinste sinds 1950.

Toch bleek aan het eind van de week dat het optimisme van de markten niet helemaal ongegrond is. In de politieke arena leek de SPD op het punt te staan haar weigering om een nieuwe regering te vormen met de CDU-CSU van Angela Merkel in te slikken nadat steeds meer afgevaardigden van de partij er bij Martin Schultz op hadden aangedrongen om nieuwe verkiezingen te vermijden. Op economisch vlak zorgden de voorlopige inkoopmanagersindices (PMI's) van november voor de eurozone voor goed nieuws. De PMI voor de industrie staat momenteel op 60,0, het op een na hoogste peil sinds 1998 en het hoogste sinds april 2000. Dat bewees opnieuw – voor zover dat nog nodig was – dat de economie van de eurozone op volle toeren draait.

Na de publicatie van die cijfers klommen de Europese indices opnieuw hoger, maar zonder merkbaar te versnellen. Wat moeten we daaruit opmaken? Dat de markten geen oog meer hebben voor de economische en politieke context en in een zelfversterkende spiraal van optimisme zitten? Er zijn overduidelijk buitensporig hoge waarderingen op de aandelenmarkten en beleggers moeten meer dan ooit selectief te werk gaan. Het lijdt ook geen twijfel dat er risico's zijn, zoals de overwaardering van de Amerikaanse markten en de structurele scheeftrekkingen in de Chinese economie. Maar is een optimistischere visie niet gerechtvaardigd? Zou het kunnen dat beleggers minder oppervlakkig reageren op de dagelijkse stroom nieuwsberichten en vooral naar de mondiale conjunctuur kijken? Het loont de moeite ons die vraag te stellen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.