Internationale M&A-markt noteert voorzichtig eerste positieve resultaten in drie jaar tijd

Ondanks de impact van de COVID-19-pandemie op transacties in 2020 heeft de internationale M&A-markt de eerste positieve resultaten in drie jaar tijd genoteerd, zo blijkt uit nieuwe M&A-data van Willis Towers Watson.

Uit de meest recente cijfers van Willis Towers Watson’s Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM), gebaseerd op koersontwikkelingen en uitgevoerd in samenwerking met The Business School (voorheen Cass), blijkt dat kopers in het derde kwartaal van 2020 beter hebben gepresteerd dan de MSCI World Index1: hun resultaten liggen 1,5 procentpunt hoger dan deze index. Dit is het eerste positieve resultaat dat kopers hebben gerealiseerd sinds het derde kwartaal van 2017 (+0,7 procentpunt).

Het dealvolume bevindt zich echter op het laagste niveau van de afgelopen tien jaar (sinds Q3 2009), met slechts 121 gesloten deals in de afgelopen drie maanden. De aanhoudende economische onzekerheid als gevolg van de wereldwijde pandemie blijven een negatieve invloed uitoefenen op het aantal gesloten deals wereldwijd.

Gabe Langerak, hoofd M&A West-Europa bij Willis Towers Watson: “Het is te vroeg om de deals die in de afgelopen maanden zijn aangekondigd te beschouwen als een teken dat M&A zich aan het herstellen is. De uitkomsten van ons onderzoek naar gesloten deals en bijbehorende prestaties vragen om terughoudendheid. Kopers moeten lef tonen maar tegelijkertijd voorzichtig zijn, aangezien het aantal gesloten deals in de afgelopen tien jaar niet eerder zo laag was en de prestaties van Noord-Amerikaanse deals op een dieptepunt verkeren als gevolg van de pandemie en de aanhoudende economische en politieke onzekerheid."

Dit zijn de belangrijkste bevindingen van de QPDM-data:

  • Europese kopers tonen veerkracht – kopers in Europa zitten momenteel 20,4 procentpunt boven hun regionale index dankzij 30 gesloten deals in het derde kwartaal. Dit is de eerste keer in twee jaar tijd dat Europa in vier achtereenvolgende kwartalen een positief resultaat heeft behaald.
  • Noord-Amerikaanse M&A-cijfers op dieptepunt – dealmakers in Noord-Amerika hebben hun slechtste kwartaalresultaten behaald sinds de QDPM Index werd geïntroduceerd in 2008. Met 52 gesloten deals in Q3 2020 – het laagste aantal deals sinds 2009 (en gelijk aan Q2 2020) – hebben ze maar liefst 8,6 procentpunt lager gescoord dan hun regionale index.
  • Azië-Oceanië houdt positieve trend vast – deze regio borduurt voort op de positieve resultaten van H1 2020: dankzij 35 gesloten deals in Q3 2020 liggen de prestaties 4,4 procentpunt hoger dan het regionale indexcijfer. Voor de eerste keer sinds 2017 hebben kopers in Azië en Oceanië twee achtereenvolgende kwartalen beter gepresteerd dan hun index.


    COVID-19 was een enorme schok die economieën en beurzen internationaal hard hebben getroffen, maar in plaats van volledig in elkaar te storten, blijven M&A-deals toch een acceptabel niveau halen,” aldus Gabe Langerak. “Vergeleken met eerdere economische cycli is het voor M&A beschikbare kapitaal – mede dankzij de historisch lage rentetarieven – zowel qua omvang als diversiteit uitzonderlijk groot. Kopers die in deze onzekere periode kansen benutten door slagvaardig te handelen en daarbij grondige due diligence te verrichten, zullen hogere rendementen behalen dan concurrenten in hun bedrijfstak en daardoor lange termijngroei bevorderen.”

    1 [1] Bij het M&A-onderzoek worden het aantal gesloten deals boven 100 miljoen dollar en de koersontwikkeling van het aankopende bedrijf afgezet tegen de MSCI World Index (die als standaard wordt gebruikt tenzij anders vermeld).