Vastgoedbeleggingsvolume minimaal € 15 miljard in 2020

Logistiek en woningvastgoed blijven presteren ondanks coronacrisis

Het vastgoedbeleggingsvolume zal in 2020 uitkomen tussen de € 15 en € 17 miljard. Dit is meer dan de € 14 tot € 16 miljard zoals halverwege het jaar werd verwacht. CBRE Group stelt haar inschatting voor het beleggingsvolume voor geheel 2020 naar boven bij, op basis van betere resultaten met name in de logistieke sector en woningen in de eerste drie kwartalen van dit jaar.

Het vastgoedbeleggingsvolume over de eerste drie kwartalen van 2020 bedraagt € 9 miljard. Hiermee is 32% minder commercieel vastgoed verhandeld dan in dezelfde periode van vorig jaar (€ 13,3 miljard). Hoewel de daling vooral veroorzaakt is door een zwak derde kwartaal, lijkt de impact van de coronacrisis minder ernstig dan eerder voorspeld in CBRE Group ’s Mid-Year Market Outlook.

Historisch record beleggingen logistiek vastgoed

Beleggingen in logistiek vastgoed en woningvastgoed blijven onverminderd populair. In logistiek en industrieel vastgoed werd € 1,9 miljard geïnvesteerd in de eerste drie kwartalen van 2020, een stijging van 34% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (€ 1,5 miljard) en zelfs een historisch record. Naar verwachting zal het beleggingsvolume van logistiek vastgoed uitkomen tussen de € 3 en € 3,5 miljard in 2020, tegenover € 2,5 miljard in 2019.

Woningbeleggingen naar € 6,5 à 7 miljard

Het beleggingsvolume in woningen daalde met 35% naar € 3,7 miljard over de eerste drie kwartalen van 2020. De teruggang komt hoofdzakelijk door gebrek aan aanbod. Hier verwacht CBRE Group echter verandering in; doordat de overdrachtsbelasting voor beleggers per 1 januari 2021 omhooggaat, brengen eigenaren woningen eerder op de markt dan gepland. Hierdoor zal het beleggingsvolume in woningen uitkomen op € 6,5 tot € 7 miljard, een daling van 8-14% ten opzichte van 2019.

Beleggingsvolumes

Vastgoedvolumes

Hoog beleggersvertrouwen en grote portefeuilletransacties in logistiek vastgoed

Het recordvolume van beleggingen in logistiek vastgoed in de eerste drie kwartalen van 2020 is een direct gevolg van het sterke beleggersvertrouwen in deze sector en een aantal grote portefeuilletransacties.

“In deze onrustige tijden vormt logistiek vastgoed een stabiele en veilige beleggingssector door de relatief stabiele huurinkomsten en gunstige vooruitzichten. Veel huurders van logistiek vastgoed op het gebied van de levering van levensmiddelen, bouwmarkten en e-commerce, zien hun omzet stijgen door de groei van internetaankopen. Beleggers merken dit op en kiezen voor logistiek vastgoed als meest crisisresistente sector,” aldus Jim Orsel, Director logistiek vastgoed bij CBRE Group .

Grote vraag naar kantoren op goede locaties

Ondanks het gestegen aantal besmettingen en de beleidsmaatregelen als gevolg daarvan, verwacht en ervaart CBRE Group een druk laatste kwartaal van 2020. Naast logistiek en woningvastgoed valt op dat er nog steeds grote vraag is naar langjarig verhuurde kantoren op zowel core als core+ locaties.