Grootste beursgangen ooit erg succesvol, Ant Group kan grootste worden

Het rendement zit in de lange adem

Uit een analyse van eToro van de tien grootste beursgangen in de geschiedenis blijkt dat investeerders die op dag één zijn ingestapt en vijf jaar later nog steeds in het bezit zijn van hun aandelen in 90% van de gevallen rendement maken, voor beleggers die al na een jaar de aandelen van de hand deden was dit slechts 50%. De grootste beursgang van dit moment heeft ook een Nederlandse component: Ant-dochter WorldFirst verzorgt vanuit Amsterdam betaalverkeer tussen Azië en Europa. Ant Group, het kroonjuweel uit het imperium van de Chinese tech-ondernemer Jack Ma, moet het record van grootste beursgang ooit gaan breken bij de introductie op de beurs van Hong Kong.

De langverwachte beursgang trekt beleggers uit de hele wereld aan. Mede omdat de groep ook ver buiten China actief is. Begin 2019 kocht Ant Group het Britse WorldFirst, dat vanuit zijn kantoor in Amsterdam internationaal B2B betaalverkeer faciliteert.

De geschiedenis van (grote) beursgangen laat zien dat direct na de beursgang de koers vaak volatiel is. Beleggers die hun aandelen slechts kortstondig vasthouden maken daardoor in veel gevallen verlies op hun investering. Uit een analyse van eToro blijkt zelfs dat bij de tien grootste IPO’s, beleggers in 50% van de gevallen na één jaar op verlies stonden. De gegevens tonen echter aan dat de beleggers die hun aandelen gedurende vijf jaar aanhielden, bij negen van de tien beursgangen winst maakten. Acht van de aandelen staan ook nu nog op winst.

Beleggers die in het beursdebut van Facebook zijn gestapt moesten na precies een jaar een verlies van 28% nemen. Vijf jaar later noteerden Facebook-beleggers een plus van 304,2%, en momenteel is dat maar liefst 679,6%.

De performance van de tien grootste beursgangen*

Beursgangen grootste ooit
Bron: Investopedia, Investing.com en Yahoo Finance

Adam Vettese, analist bij eToro: “Een beursgang van een bedrijf als Ant Group zorgt onvermijdelijk voor opwinding onder beleggers. Toch blijkt dat niet altijd gerechtvaardigd in termen van rendement. Door de hype die ontstaat rond dit soort super IPO’s, gaat de aandelenmarkt in overdrive. Het is in het belang van alle betrokkenen om het bedrijf zo duur mogelijk in de markt te zetten.

Juist daarom is het bij dit soort aandelen belangrijk om een stap terug te doen en een zorgvuldige afweging te maken voor je daadwerkelijk investeert. Dit betekent natuurlijk niet dat instappen op de dag van de beursgang altijd een slecht idee is, maar baseer je beslissing wel op de lange termijn vooruitzichten van het bedrijf en voorkom dat je ten prooi valt aan de waan van de dag.”

* De tien grootste IPO’s zijn exclusief Saudi Aramco (genoteerd op 11 december 2019) en Softbank (19 december 2018), omdat zij te recent zijn genoteerd om gegevens over de aandelenkoersen op lange termijn te verkrijgen. Gegevens over de prijs van het aandeel op de eerste handelsdag kunnen variëren afhankelijk van het handelsplatform, omdat IPO-noteringen in de eerste paar dagen van de handel volatiel kunnen zijn.