Invesco: De VS overleefden eerder betwiste verkiezingen

Waar voorgaande presidentsverkiezingen bij beleggers vragen opriepen als ‘Wat gebeurt er met de winstbelasting?’ is het dit keer ‘Wat als de uitslag betwist wordt?’ en ‘Wat als er rellen uitbreken?’ Uiteindelijk zal de Amerikaanse democratie ook dit overleven.

Tot deze conclusie komt Kristina Hooper, hoofdstrateeg van Invesco , in een historische beschouwing van betwiste verkiezingen en sociale onrust in de Verenigde Staten. Hierin gaat ze terug tot de jaren voor de Amerikaanse burgeroorlog.

De Know-Nothing partij probeerde in de jaren 1850 immigranten met geweld het stemmen onmogelijk te maken. In de jaren 1860 wilden de zuidelijke staten zich niet neerleggen bij de verkiezingsuitslag, wat opmaat was tot de Amerikaanse burgeroorlog. En in de vorige eeuw waren er de woelige zestiger jaren met onder meer de massale protesten tegen de oorlog in Vietnam.

‘We moeten ons realiseren dat Amerika een lange geschiedenis van geweld rond verkiezingen heeft, die zijn lelijke gezicht weer kan tonen, vooral in een periode met verhoogde spanningen en een pandemie’, aldus Hooper. ‘Het goede nieuws is dat, ondanks deze geschiedenis, de democratie in Amerika heeft overleefd.’

De Invesco-strateeg raadt beleggers aan om hun blik op de lange termijn te houden, kalm te blijven en geen grote wijzigingen te maken in de beleggingsallocatie. Voor degene die geld om handen heeft en dat graag wil beleggen, kan de onrust zelfs kansen creëren.