T. Rowe Price: Marktvolatiliteit kan toenemen zolang stemmen nog worden geteld

  • Staten blijven stemmen tellen om de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 te bepalen.
  • Gezien de toename van het stemmen per post en de veranderingen in de verkiezingsprocedures tijdens de coronaviruspandemie, is het niet verbazingwekkend dat het resultaat nog niet definitief is.

    Verschillende factoren hebben bijgedragen tot een vertraging van de telling van de stemmen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Met name door de pandemie is het aandeel van de poststemmen gestegen van 21% van het totaal in 2016 tot ongeveer 39% in 2020. Het tellen van de poststemmen duurt doorgaans langer door de verificatieprocedures voor handtekeningen.

    Daarnaast kent elke staat zijn eigen stemwetten, hanteren ze specifieke termijnen voor het indienen van de stemmen en lopen de toegestane data voor het tellen van de stemmen sterk uiteen. Veel staten zijn pas begonnen met het tellen van de stemmen na het sluiten van de stemlokalen op verkiezingsdag. Bijgevolg kan het tellen van stemmen in staten waar het een nek-aan-nek race is nog lang duren, misschien dagen, of zelfs weken.

    De uitslagen zullen ook door beide kandidaten moeten worden geaccepteerd. De resultaten in sommige staten zouden kunnen worden bepaald door een kleine marge van stemmen, naar verwachting zullen beide partijen elk mogelijk procedureel, politiek en juridisch mechanisme nastreven om ervoor te zorgen dat elke stem voor hun kandidaat wordt geteld.

    Hoe tegen deze onzekerheid aan te kijken?

    In de loop van deze verkiezingscyclus hebben de research- en beleggingsteams van T. Rowe Price de campagnes en het beleid van de twee kandidaten gevolgd en zich voorbereid op een mogelijke vertraging in de verkiezingsuitslag.

    In het geval van een langdurige periode van onzekerheid over het resultaat kan enige marktvolatiliteit worden verwacht waar beleggers van kunnen profiteren. Hoewel er geen historische analogie is met deze verkiezingscyclus, kunnen betwiste verkiezingen inderdaad leiden tot marktvolatiliteit.

    Bij de betwiste presidentsverkiezingen van 2000 daalde de S&P 500 met 5,6% in de vier handelsdagen na de verkiezingsdag (7 november). De index schommelde tussen winst en verlies in de daaropvolgende weken en daalde met 5,0% vanaf de verkiezingsdag tot 13 december, toen Al Gore zijn nederlaag toegaf.