BNY Mellon IM: Nieuwe lockdown komt minder hard aan

Nieuwe lockdowns in heel Europa zullen ongetwijfeld het sterke economische herstel remmen en het bruto binnenlands product (BBP) zou in het vierde kwartaal kunnen krimpen, maar de impact zal deze keer kleiner zijn dan bij de eerdere lockdowns.

Dit stelt Shamik Dhar, hoofdeconoom bij BNY Mellon Investment Management, in een reactie op de verzwaring van maatregelen in tal van Europese landen. Hij rekent voor dat een lockdown van een maand 1/3 van het kwartaal BBP in gevaar brengt. In de laatste lockdown hebben het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Duitsland ongeveer 1/5 van hun BBP verloren en dit keer zijn de maatregelen in veel landen niet zo streng.

‘Hoewel de risico's naar beneden zijn bijgesteld, zijn er redenen om optimistisch te zijn’, aldus Dhar. ‘Als we ervan uitgaan dat de lockdown-maatregelen slechts half zo schadelijk zijn als de vorige keer, dan zouden deze economieën in het vierde kwartaal slechts 1/30 van het BBP, of ongeveer 3%, kunnen verliezen.’

De horecasector zal in landen als het VK door de maatregelen worden getroffen. Anderzijds heeft de laatste lockdown de online economische activiteit gestimuleerd, terwijl sectoren als informatie- en communicatiediensten, vastgoed, woningrenovatie en financiële diensten relatief goed standhielden.

‘We verwachten dat soortgelijke patronen zich tijdens deze lockdown zullen voordoen’, schat de BNY Mellon IM-econoom in. ‘De combinatie van een grote inhaalvraag, hoge besparingen en een massale fiscale en monetaire stimulans betekent echter dat het potentieel voor een zeer sterk herstel volgend jaar blijft bestaan zolang de landen de verspreiding van het virus relatief snel onder controle kunnen krijgen.’