Meer vertrouwen beleggers na overwinning Biden

Belegger positief over Europese aandelen en euro

Nederlandse particuliere beleggers zijn deze maand duidelijk positiever over de toekomstige ontwikkeling van de financiële markten, nadat bekend werd dat Joe Biden de presidentsverkiezingen had gewonnen.

Daarbij verwachten ze dat Europese beurzen het de komende maanden beter gaan doen en dat ook de euro zal gaan aantrekken ten opzichte van de dollar.

Dat blijkt uit de nieuwe BinckBank Beleggersbarometer van november, waarin beleggende klanten hun oordeel over het beursklimaat geven.

Waar positief en negatief gestemde beleggers elkaar in oktober nog in evenwicht hielden is de barometer deze maand duidelijk positief met een score van +1,6 (op een schaal tussen -10 en +10)

Aex verwachtingen

Hoewel Joe Biden kritisch naar de techsector kijkt blijft dit volgens beleggers de meest kansrijke sector om in te investeren. De medische sector staat op plek twee.

Kijkend naar de favoriete aandelen van beleggers blijven kleine investeerders vooral verdeeld over de vooruitzichten voor Royal Dutch Shell . Het oliebedrijf wordt daarbij even vaak gezien als koopwaardig, maar een even grote groep beleggers stoot het aandeel bij voorkeur af.

Beleggers zien plussen in november

Uit het maandelijkse Europese onderzoek van BinckBank-moederbedrijf Saxo Bank blijkt dat Nederlandse beleggers per saldo positiever over de markten zijn dan een maand geleden.

In november komt het vertrouwen op +1,6 (op een schaal van -10 tot +10) uit, tegen +0,2 in oktober. Ook het aantal beleggers dat een 7 of hoger geeft (13%) ligt duidelijk boven de groep die een -7 of lager geeft (4%). Gevraagd naar hun mening over lokale en internationale markten verwachten Nederlandse beleggers dat de AEX komende maand per saldo 1,6% zal aantrekken. Voor de Amerikaanse S&P 500 wordt zelfs op een iets grotere stijging gerekend.

Royal Dutch Shell blijft koop- en verkooplijst aanvoeren

Beleggers blijven verdeeld over de toekomst van Royal Dutch Shell . Het olieconcern voert daardoor opnieuw zowel de lijst met bij voorkeur te kopen als bij voorkeur te verkopen aandelen aan.

ASML is vaste waarde in de top-3 van favoriete aandelen en hetzelfde geldt voor Air France-KLM Air France-KLM bij de lijst met minst populaire fondsen.

De favoriete aandelen voor aankoop

1. Royal Dutch Shell
2. ASML
3. Galapagos

De favoriete aandelen voor verkoop

1. Royal Dutch Shell
2. Air France-KLM klm
3. ING

Tech nog altijd populairder dan medisch

De technologiesector en de medische sector zijn in november opnieuw favoriet bij beleggers.

Sectoren aandelen

Europa en euro Met de komst van Joe Biden en diens andere blik op zaken als internationale samenwerking en de techsector zien meer beleggers de dollar in waarde dalen en zijn Europese aandelen favoriet.

Europa gaat met 63 procent aan kop als contintent om bij voorkeur te investeren, gevolgd door Noord-Amerika (29 procent) en Azië (7 procent).

Beleggers zijn ook duidelijk over de richting waarin zij de euro de komende maanden zien bewegen ten opzichte van de dollar. Liefst 55 procent ziet de euro de komende maand sterker worden (27 procent het omgekeerde).