VanEck start met Bitcoin ETN

 • Beleggers kunnen nu via de Deutsche Börse beleggen in de VanEck Vectors Bitcoin ETN (Exchange Traded Note)
 • Het product wordt volledig in bitcoin belegd en weerspiegelt de bitcoinkoers

  ETF-aanbieder VanEck maakte vandaag bekend dat de VanEck Vectors Bitcoin ETN een notering krijgt op de Deutsche Börse Xetra. Met dit nieuwe product kunnen beleggers rechtstreeks blootstelling verkrijgen aan de toonaangevende cryptovaluta bitcoin, zonder dat ze zelf bitcoins hoeven te kopen.

  "Vanwege de geringe correlatie met andere beleggingscategorieën is beleggen in bitcoin een uitstekende manier om bij te dragen aan de diversificatie van een portefeuille", legt Martijn Rozemuller, hoofd Europa bij VanEck, uit. "Met onze VanEck Vectors Bitcoin ETN kunnen beleggers profiteren van de koersontwikkelingen van de bitcoin." Om te kunnen beleggen in een cryptovaluta zoals de bitcoin, heeft u normaal gesproken een zogenaamde wallet nodig. Daarin worden bitcoins op de blockchain opgeslagen. Met de ETN wordt de aankoop en opslag van bitcoin echter een stuk eenvoudiger, net zo eenvoudig als het handelen in aandelen of ETFs.

  “VanEck zet zich in voor bitcoin-gerelateerde financiële innovaties. Het op de markt brengen van een fysieke, volledig gecollateraliseerde beursgenoteerde Bitcoin ETN was een topprioriteit van ons bedrijf. Het is ons gelukt! We hopen veel klanten en partners in Europa, Azië en de rest van de wereld van dienst te kunnen zijn”, aldus Gabor Gurbacs, VanEck's Director Digital Asset Strategy.

  De ETN weerspiegelt de koersontwikkeling van de Bitcoin

  Door de notering van de VanEck Vectors Bitcoin ETN in het reguliere segment van de Deutsche Börse Xetra kunnen beleggers dit nieuwe product op dezelfde manier kopen en verkopen als andere gereguleerde beursproducten. De ontwikkeling van de ETN weerspiegelt de waardeontwikkeling van de MVIS CryptoCompare Bitcoin VWAP Close Index. De koers van deze index is rechtstreeks gekoppeld aan de bitcoinkoers.

  "Onze Bitcoin ETN is volledig gedekt. Dat betekent dat met het geld dat in de ETN wordt belegd, daadwerkelijk bitcoins worden gekocht", zegt Dominik Poiger, portefeuillebeheerder bij VanEck. "Op deze manier vertegenwoordigt elk ETN-aandeel een reëel aandeel in bitcoins." Om de veiligheid van de bitcoins te garanderen, werkt VanEck samen met Bank Frick, een in Liechtenstein gereguleerde custodian, waar de bitcoins worden bewaard in een zogenaamde 'cold storage'. Beleggers kunnen er zeker van zijn dat de belegde bitcoins te allen tijde beschikbaar zijn. Bank Frick is een van de Europese pioniers op het gebied van de integratie van cryptovaluta in de gereguleerde bancaire omgeving. "Dankzij onze vroege toetreding tot de markt kunnen we gevestigde en veilige processen en uitgebreide knowhow laten zien", zegt Raphael Haldner, hoofd Fund and Capital Markets bij Bank Frick.

  Bitcoins hebben zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een serieuze factor in de financiële wereld. Bitcoins hebben verschillende gunstige eigenschappen. Zo is het aantal bitcoins dat in omloop kan worden gebracht, technisch gelimiteerd. Hierdoor wordt de oudste cryptovaluta ook vaak het digitale goud genoemd.

  Vaneck bitcoin