DWS: Verrassend veel orders voor Duitse industrie

De orders voor Duitse bedrijven zijn sterk gestegen in november en kunnen de Duitse industrie door de moeilijke winter heen helpen, zegt Martin Moryson, Europa-econoom bij vermogensbeheerder DWS .

“In vergelijking met oktober zijn de orders voor Duitse bedrijven in reële termen met 2,9% gestegen. Dat is 1,8% hoger vergeleken met november vorig jaar, na een daling afgelopen maand van 1,1%.” Vooral de sterke vraag vanuit het buitenland is bemoedigend, stelt Moryson. “Hoewel de orders uit de rest van Europa met een groei van slechts 0,5% – niet verrassend – lager zijn, stegen de orders van buiten Europa met 4,8%. Hiermee liggen ze nu al ver boven het niveau van een jaar geleden. Reden hiervoor is dat de Europese economie nog steeds te lijden heeft onder de gevolgen van de pandemie terwijl Azië al sterke vooruitgang boekt. Vooral de sectoren voor machinemakers hebben hiervan geprofiteerd; die boekten een toename van meer dan 10%.”

“De hardnekkig hoge besmettingscijfers zorgen ervoor dat de Duitse economie een moeilijke winter tegemoet gaat. Maar de Duitse industrie, en met name de internationaal georiënteerde machinebouwsector, begint deze laatste maanden van de pandemie dus met goed gevulde orderportefeuilles. Het herstel zal op zijn laatst pas weer beginnen als grote delen van de wereld gevaccineerd zijn. De ordercijfers voor het derde kwartaal hebben in ieder geval op indrukwekkende wijze aangetoond dat een snel herstel mogelijk is zodra het zover is.”