Schroders vooruitzichten 2021 : wereldwijde en thematische aandelen

Wereldwijde aandelen hebben een fantastisch jaar achter de rug. De goede prestaties kunnen ook in 2021 aanhouden, voorspelt Alex Tedder, hoofd Global Equities bij Schroders in zijn Outlook 2021: Global and thematic equities. Enkele mega-trends zetten hun opmars door in het komende jaar.

Alextedder
AlexTedder
Lockdown-leiders

Wereldwijde aandelen zijn zeker niet goedkoop, maar wel redelijk geprijsd. Het marktherstel zal verbreden tot meer sectoren en markten dan we in dit jaar hebben gezien. De rally van 2020 werd vooral gedreven door een beperkt aantal technologieaandelen. Dat kwam vooral door de perceptie dat deze techbedrijven dominant zijn in hun speelveld en een forse winst- en omzetgroei weten te realiseren. Zij profiteren ook van de gedwongen veranderingen in werken, winkelen en het sociale leven tijdens de lockdowns.

De grote technologieplatforms zijn goed voor een kwart van de totale kapitalisatie van de S&P500. Sommige mensen trekken een parallel met de internetbubbel van 1999. Tedder ziet echter fundamentele verschillen. In tegenstelling tot 1999 leveren de techbedrijven nu een uitzonderlijke omzet- en winstgroei. Daarnaast is een concentratie in de aandelenmarkt niet ongebruikelijk.

Pandemie versnelt transformatie

De coronacrisis versnelt de acceptatie van nieuwe technologieën op het terrein van e-commerce en thuiswerken. De technologische transformatie - reeds ingezet voor de pandemie - is versterkt door de coronacrisis. Het grootste risico voor de techbedrijven is niet een terugval in de groei, maar verdergaande regulering.

In alle onzekerheid zochten beleggers in 2020 vooral veiligheid bij de groei- en defensieve aandelen. De vooruitgang in de vaccin-ontwikkeling doet de beleggers breder kijken, ook naar groeikansen in sectoren die nu uit de gratie zijn. De kans is groot dat bij een herstel dit soort bedrijven een scherpe comeback maken. Cyclische sectoren zoals energie, materialen en industrie verdienen aandacht, omdat de verwachtingen erg laag zijn. De veranderingen zijn groot, maar er zullen zeker winnaars onder hen zijn.

Tedder verwacht een veel breder marktherstel in 2021. Technologie kan het nog altijd goed doen, maar andere - minder geliefde - sectoren mogelijk nog beter. Aandelenselectie is dus van groot belang, meent hij.

Waarderingen (buiten de VS) aantrekkelijk

De waarderingen van wereldwijde aandelen zijn redelijk, met name als gekeken wordt naar hun langetermijnverwachtingen. Het dividendrendement ligt ook hoger dan het reële rendement op obligaties. Amerikaanse aandelen koersen wel met een premie boven de lange termijn gemiddelde winstverhouding. Maar de rest van de wereld is juist lager gewaardeerd. Tedder voorspelt voor Europese en Japanse bedrijfswinsten het grootste herstel in 2021, mogelijk ook nog in 2022. De vlucht naar veiligheid leidde tot een kapitaalstroom richting de VS, dat kan bij verder herstel omkeren.

Nieuwe president, nieuwe agenda

Met Biden in het Witte Huis treedt een verschuiving op richting meer liberale waarden. Een aantal daarvan kan impact hebben op delen van de Amerikaanse economie. De duimschroeven zullen bij techbedrijven verder worden aangedraaid. Maar ten opzichte van China blijft Biden naar verwachting een harde lijn volgen.

Trends stimuleren thematisch beleggen

Een aantal trends zet zich door en verandert de manier waarop wij werken, leven en communiceren. Sommige trends zijn niet nieuw. Denk aan klimaatverandering, innovatie in de gezondheidszorg, verstedelijking, automatisering en digitalisering. Anderen worden aangejaagd door de bevolkingsgroei, zoals duurzaamheid, voedsel en watervoorziening. Die mega-trends worden enerzijds gedreven doordat hun relevantie snel toeneemt en anderzijds door de snelle innovatie. Juist dat laatste punt onderstreept het belang van een thematische beleggingsbenadering.

Kansen in klimaatverandering

Klimaatverandering is zo’n mega-trend die aan momentum wint. Onder Biden zal de VS de koers op dit gebied drastisch vergroenen. De groeikansen worden volgens Tedder nog altijd ondergewaardeerd. De belangrijkste drijfveer is de dramatische verbetering van het concurrentievermogen van schone technologieën. Zonder subsidie kunnen ze concurreren met fossiele brandstoffen. Schroders verwacht dat de autosector aan de vooravond van snelle en fundamentele veranderingen staat. De transitie naar een groene economie zal enorme kansen voor beleggers bieden. Dat geld ook voor andere belangrijke trends, waarin de innovatie toeneemt.