BlackRock: Uitgaven overheid VS kunnen omhoog, belastingen niet

Nu de Democraten de meerderheid hebben in het Amerikaanse Congres wordt het makkelijker om de overheidsuitgaven op te voeren. Lastiger gaat het zijn om ook de belastingen te verhogen, verwacht het BlackRock Investment Institute (BII). Hierdoor wordt het nieuwe nominaal verder versterkt. Dit kernpunt uit BlackRocks vooruitzichten voor 2021 voorziet in een sterkere economische groei, meer inflatie en stabiele nominale rentes.

Die visie werd afgelopen week meteen al ondersteund: met het vooruitzicht dat de Democraten meer willen uitgeven aan groene investeringen, steeg de rente op Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries) voor het eerst sinds maart boven de 1%. De markt gaat testen of de Fed zich inderdaad gaat houden aan het voornemen om de nominale rente op Treasuries niet te veel te laten oplopen, zo vermoedt het BII. Treasuries met inflatiebescherming zijn daarom relatief aantrekkelijk.

De sterkere economische groei wordt wel enigszins tegengewerkt door de nieuwe variant van het coronavirus die het beteugelen van de besmettingen bemoeilijkt. Dat vertraagt de herstart van de economische activiteit. Zodra de vaccinaties na een trage start goed op gang zijn gekomen, verwacht het BII een krachtigere herstart vanwege een toenemende vraag. Aandelenkoersen van Amerikaanse small- en midcaps zullen daarvan kunnen profiteren.