Euler Hermes verwacht daling BBP VS ondanks impulsen Biden

Joe Biden neemt het roer over als de 46ste president van de Verenigde Staten, met de belofte van een steunpakket van 1.900 miljard (!) dollar voor de economie. En een plan om binnen zijn eerste 100 dagen na de eedaflegging 100 miljoen Amerikanen te vaccineren:

  • Euler Hermes berekende dat de laatste doelstelling grotendeels haalbaar is, gezien het distributietempo in de Verenigde Staten vorige week. In de afgelopen zeven dagen hebben de Verenigde Staten inderdaad een vaccinatiegraad van ongeveer 1 miljoen mensen per dag bereikt (0,3% per dag). De weg naar collectieve immuniteit in het derde kwartaal van 2021 is in de Verenigde Staten dan ook in volle gang.
  • Wat het steunpakket van Biden betreft, denkt Euler Hermes dat een meer gematigde stimulans (van 1.200 miljard dollar ipv 1.900 miljard) het congres zal passeren. In het centrale scenario van Euler Hermes (waarschijnlijkheid van 60%) zal president Biden waarschijnlijk voldoende steun krijgen voor het grootste deel van het plan, maar hij zou een compromis moeten sluiten over de omvang van de steun door de staten en het lokale niveau.
  • Volgens Euler Hermes zal de Amerikaanse bbp-groei + 4,1% in 2021 en + 3,4% in 2022 bereiken (meer dan aanvankelijk geraamd).
  • Euler Hermes blijft ervan overtuigd dat het groeipotentieel van de Amerikaanse economie op middellange termijn negatief zal worden beïnvloed, van 2% in 2020 naar “maar” 1,4% bbp-groei in 2030, ongeacht de omvang van de uiteindelijke stimulans dat door het Congres gestemd zal worden, voornamelijk als gevolg van een buitensporige accumulatie van de overheidsschuld (naar verwachting meer dan 160% van het bbp in 2030).
  • Onze economen hebben berekend dat een verdubbeling van het minimumloon (niet haalbaar op zeer korte termijn) zou kunnen leiden tot een gemiddelde inflatie van 4% per jaar tussen 2021 en 2026.