Grafiek Capital Group: Wat doet de S&P 500 wanneer de Democraten Washington volledig controleren?

Vermogensbeheerder Capital Group heeft de prestaties van de S&P 500 op een rijtje gezet voor de jaren waarin de Democraten zowel het Witte Huis als de beide huizen van het Congres controleerden. Sinds 1950 was dat gedurende 18 jaar het geval. De gemiddelde jaarlijkse klim van de S&P in die jaren was 13,3 procent, met als meest recente uitschieter een rendement van 26 procent voor de S&P 500 in 2009, na de wereldwijde financiële crisis.

Amerika democraten aandelen

Maar prestaties in het verleden zeggen niets over die in de toekomst. Vooruitkijkend naar het beleid van de nieuwe president Biden, acht Capital Group de kans klein dat er grote belastingverhogingen komen voor bedrijven en rijke Amerikanen. De tarieven van de vennootschapsbelasting kunnen stijgen van 21 naar 25 procent, minder dus dan de 28 procent die Biden tijdens zijn campagne voorstelde, zo verwacht politiek econoom Matt Miller van Capital Group.

De hoogste prioriteit zal Biden uiteraard geven aan de pandemie en het economisch herstel. “Tijdens zijn eerste 100 dagen in functie zal Biden alleen maar Covid, Covid Covid denken”, benadrukt John Emerson Electric , vice president bij Capital Group en voormalig Amerikaans ambassadeur in Duitsland, “om de eenvoudige reden dat al het andere ervan afhangt.”

Belastingen amerika

In zijn vooruitzichten voor de Amerikaanse economie verwacht econoom Jared Franz dat de Amerikaanse economie in 2021 met meer dan 3 procent zal groeien - en mogelijk zelfs met 4 procent - afhankelijk van hoe snel en effectief de overheid stimulicheques en vaccins uitdeelt aan de Amerikaanse bevolking.