Bank of England: wees voorbereid op negatieve rente

,em>Commentaar door Ima Sammani van Monex Europe

De Bank of England (BoE) gaf vandaag het duidelijkste signaal over negatieve rentes af tot nu toe. In de komende zes maanden staan negatieve rentes niet op de agenda. Het Britse pond schoot 0.75% omhoog ten opzichte van de dollar omdat markten negatieve rentetarieven in het grootse deel van 2021 na de verklaring van de BoE niet inprijzen. Ten opzichte van de euro sterkte het pond met 1% aan: iets meer dan in GBPUSD, omdat dollarsterkte in dat laatste paar ook een rol heeft gespeeld vandaag.

Wel wil de BoE bedrijven en banken al voorbereiden op een eventuele renteverlaging na die zes maanden, en heeft de Bank de Prudential Regulation Authority (PRA) de opdracht gegeven om met PRA-gereguleerde bedrijven samen te werken en de juiste voorbereidingen te treffen voor een potentieel negatief banktarief in de toekomst. Maar de BoE stelt vooralsnog dat dit geen waarschuwing is dat negatieve rentes eraan zitten te komen.

De waardestijging van het Britse pond lijkt misschien verwarrend aangezien de BoE het signaal gaf aan banken en bedrijven om zich klaar te maken voor negatieve rentes, maar dit was slechts een ‘bijkomstigheid’ van de communicatie in de persverklaring. De BoE verklaart namelijk dat “de huidige conjunctuur en de vooruitzichten beschreven in de laatste economische projecties van het Monetary Policy Committee” geen reden vormen om negatieve tarieven als meer dan een eenvoudige mogelijkheid te zien. De SONIA-curve schoof hoger na deze verklaring, te zien in onderstaande grafiek.

Koers brits pond

De communicatie tijdens de persconferentie was allesbeslissend voor de BoE, maar ondanks de stroeve start door herhaaldelijke stroomstoringen aan het begin van de sessie lukte het Gouverneur Bailey goed om de hawkish toon aan te houden in de persconferentie. Vragen over het opkoopprogramma van de BoE zorgde er zelfs voor dat hij deze toon vasthield, waardoor het pond tijdens de persconferentie verder aansterkte.

De zekerheid waarmee Bailey zijn boodschap aan markten bracht kan zorgwekkend zijn gezien de nog grote onzekerheden in de Britse economie. Het Verenigd Koninkrijk loopt wel voor op andere grote economieën wat betreft vaccinaties, maar de risico’s blijven aanwezig. Voor nu weten markten in elk geval dat het Verenigd Koninkrijk het komende half jaar nog geen negatieve rentes voorgeschoteld krijgt.