M&G: Obligaties uit opkomende markten aantrekkelijk in 2021

Obligaties uit opkomende markten zijn op indrukwekkende wijze opgeveerd na de sell-off van 2020. Spreads werden in het vierde kwartaal weer krapper en vaccinnieuws en de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen zorgden voor optimisme. 2021 wordt voor fixed income uit opkomende markten een jaar dat gekenmerkt wordt door een zwakkere dollar, minder ingrijpende covid-geopolitiek en een jacht naar endement. Dat schrijft Claudia Calich, fondsmanager en Head of Emerging Market Debt bij vermogensbeheerder M&G.

"Hoewel het aantal coronagevallen en de verschillende mutaties nog steeds voor onzekerheid zorgen, zal het wereldwijde vaccinatieprogramma zorgen voor een heropleving van de economie", schrijft Calich. "Dat is goed nieuws voor obligaties uit opkomende markten – zeker voor die landen die afhankelijk zijn van toerisme en grondstoffen. We gaan ervan uit dat het begrotingsbeleid van overheden ook in 2021 de grootste klappen zal opvangen en dat is nodig, want de coronacrisis laat ook in opkomende markten pijnlijke littekens achter."

"Staatsobligaties uit opkomende markten bieden in dit lagerenteklimaat soelaas in de jacht op rendement. Hoewel er discussie is over in hoeverre investment grade-obligaties uit opkomende markten inmiddels volledig op hun waarde zijn geschat, zijn wij van mening dat er extra rendement kan worden geboekt met valuta uit opkomende markten in een klimaat waar de dollar onder druk staat. We zullen onze blootstelling aan high-yield lokale valuta stukje bij beetje uitbreiden als de spreads van investment grade-obligaties in harde valuta minder groot worden."