Schroders: Het jaar van de Os kan China (en de wereld) nog wel wat verrassingen bezorgen

China heeft het nieuwe jaar ingeluid, het jaar van de os. Een os staat symbool voor betrouwbaarheid, kracht, geduld, maar ook vruchtbaarheid en voorspoed. Na een tumultueus 2020 is dat wat beleggers wensen: krachtige, betrouwbare en voorspoedige financiële markten. Is het jaar van de os een ‘bullish’ voorteken voor Chinese aandelen, vraagt Stephen Kam, Head of Product Management, Asia ex-Japan Equities van Schroders zich af. Voor hem staat vast dat het zonder meer een veelbelovend jaar wordt voor Chinese aandelen door de groei van de A-aandelenmarkt en onverwachte kansen in genegeerde waardesectoren.

China is de enige grote economie ter wereld die in 2020 groei wist te realiseren, terwijl de VS 3,5% kromp en de eurozone zelfs een krimp van 6,8% realiseerde. Schroders voorspelt dit jaar een groei van de Chinese economie van 9%, om in 2022 te normaliseren rond de 5,5%.

Wat betekent dit voor de Chinese aandelenmarkt?

Beleggers hebben hun blik op deze economische kracht gericht: de Chinese aandelenmarkt, zoals gemeten door de MSCI China Index, steeg in 2020 met bijna 30% en heeft tot nu toe in 2021 meer dan 15% gewonnen.

De nog altijd relatief beperkte posities van beleggers in Chinese aandelen en de redelijke waarderingen ten opzichte van wereldwijde sectorgenoten kunnen een verdere instroom van de markt in 2021 bevorderen. Vooral de A-aandelenmarkt van het Chinese vasteland zou meer aandacht kunnen blijven trekken nu internationale beleggers hun langetermijnallocaties in de markt trachten te verhogen.

Op de aandelenmarkten zijn het vooral de ‘lockdown winnaars’ die profiteren, waaronder e-commerce, online gaming, healthcare, en (cloud) technologie. De verwachting is dat sectoren met groeiperspectieven op de lange termijn goed blijven presteren, zoals IT hardware omdat men ook na 2021 zal blijven thuiswerken.

Voorzichtig met internet en e-commerce

Schroders is echter voorzichtig met bedrijven in internet en e-commerce, gezien de hoge waarderingen en striktere anti-monopolie regelgeving. Dat kan de vooruitzichten op korte termijn voor deze sectoren vertroebelen.

De beursgang van Ant Group werd gezien als een mijlpaal. Dat is het ook geworden, maar anders dan gedacht. De werkelijke reden voor het plotseling afblazen van de beursgang zal wellicht nooit boven water komen maar wel vallen er enkele conclusies aan te verbinden wat dit betekent voor beleggers in China en andere opkomende markten.

De opkomst van grote Chinese techreuzen bedrijven lijkt niet te stoppen. De pandemie heeft de vraag naar hun digitale producten en diensten alleen maar versterkt. Met als gevolg dat de waarderingen van dit soort bedrijven naar duizelingwekkende hoogtes zijn gestegen. Maar wanneer een aandeel klaarblijkelijk ‘priced for perfection' is - dat wil zeggen dat hoge verwachtingen in de prijs zijn verankerd - dan is er niet veel nodig voor een scherpe koerscorrectie.

De Chinese techbedrijven zijn snel en hard gegroeid. Tot nu toe heeft de toezichthouder hen nauwelijks in de weg gestaan. In 2015 stelden de Chinese autoriteiten een onderzoek in naar Alibaba 's relatie met externe verkopers. Maar het huidige onderzoek en het op het laatste moment stopzetten van de beursgang van Ant Financial wijzen mogelijk op een grotere mate van toezicht in de toekomst.

Dat kan betekenen dat lager gewaardeerde sectoren uit de Chinese aandelenmarkten aantrekkelijker worden. Bedrijven die opereren in de schaduw van de techreuzen, zullen meer in de belangstelling van waardebeleggers komen te staan. Schroders denkt hierbij aan op winkelcentra, die retail en entertainment combineren. En op ondergewaardeerde banken, die kunnen profiteren van de extra aandacht van toezichthouders voor Ant Group.

Wat zijn de risico’s?

Ook is Schroders gecharmeerd van industriële automatisering, elektrische voertuigen en onderdelen, en lokalisatie van de supply chain tegen de achtergrond van de frictie in de internationale handel.

Een mondiaal herstel zal cyclische sectoren in de kaart spelen, waar waarderingen nog steeds relatief voordelig zijn. De hoop op vaccins en een uitweg uit de lockdowns kan leiden tot teleurstelling. Een ander risico ziet Schroders in de lange termijn competitie met de VS. De handelsspanningen nemen toe. Daarom zet China meer in op zelfvoorziening. Schroders verwacht dat er aantrekkelijke kansen liggen in lokale kampioenen.