Toerisme: crisismodus houdt nog minstens aan tot 2024 (Euler Hermes)

Bijdrage Euler Hermes

Het zal nog tot 2024 duren voordat de toeristische sector weer het niveau van voor de coronacrisis bereikt. Dit is de conclusie van een studie van Euler Hermes , wereldleider op gebied van kredietverzekeringen en onderdeel van Allianz .

De vaccinatiepaspoorten die momenteel in Europa worden besproken, zullen volgens Euler Hermes niet volstaan om de sector, die zwaar is getroffen door het coronavirus, snel weer op de rails te krijgen. De Europese Commissie werkt aan het idee van gezondheidspaspoorten om de reisbeperkingen tegen volgende zomer te versoepelen. Twee factoren zullen echter van doorslaggevend belang zijn: ten eerste de doeltreffendheid van de vaccins om de transmissie van het virus te voorkomen en ten tweede een gemeenschappelijke aanpak van de EU-landen.

Om het tempo van herstel na de Covid-19 schok te bepalen, onderzocht Euler Hermes twee dimensies:

1) De tijd die landen nodig hebben om groepsimmuniteit te bereiken:
Terwijl de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op schema liggen om hun risicopopulaties tegen de zomer en al hun populaties tegen het einde van het jaar te vaccineren, voorspelt Euler Hermes een vertraging van zes maanden voordat de EU, Japan en Zuid-Amerika al hun risicopopulaties zullen vaccineren. Dit is een extra rem op het snelle herstel van het mondiale toerisme.

2) Lessen die uit vroegere economische schokken kunnen worden getrokken:
Na de laatste twee crises in de sector (de aanslagen van 11 september en de wereldwijde financiële crisis van 2009) zijn de reisbestedingen (toerisme en zaken) twee of zelfs drie jaar na het begin van de crisis teruggekeerd naar het niveau van voor de crisis. Covid-19 heeft echter een ongekende economische impact veroorzaakt, met ingrijpende beperkingsmaatregelen, strikte reisbeperkingen en uitgaansverboden die nog steeds veel mensen en industrieën treffen.

De Europese landen zouden een sneller herstel van het toerisme kunnen meemaken dan de Verenigde Staten en de regio Azië-Pacifiek, voorspelt Euler Hermes . Met 771 miljoen verwachte aankomsten in Europa in 2024 zou dit het aantal bezoekers meer dan verdrievoudigen ten opzichte van het lage niveau in 2020 (slechts 227 miljoen aankomsten ten opzichte van 744 miljoen in 2019).

Wanneer naar de verschillende ondersectoren wordt gekeken, komt Euler Hermes tot de conclusie dat alleen het binnenlands toerisme tegen 2022 opnieuw het niveau van vóór de crisis zou kunnen bereiken.

De verwachte stijging van de werkloosheid in de wereld zal ook de moeilijke situatie in de toeristische sector verergeren, aangezien de consumenten waarschijnlijk minder zullen uitgeben voor met toerisme verband houdende activiteiten.

Conclusie van Euler Hermes : de Covid-19-pandemie zou voor een vrij lange periode een einde kunnen maken aan het toerisme en reizen zoals wij dat kennen, waardoor de actoren in de toeristische en reissector gedwongen worden hun manier van werken te hervormen.