Vertrouwen belegger weer in opwaartse lijn

Tesla gezien als meest risicovolle aandeel

Na een paar maanden van lichte daling is in maart voor het eerst dit jaar weer sprake van een groeiend vertrouwen van particuliere beleggers in financiële markten.

Dat blijkt uit de nieuwe BinckBank Beleggersbarometer van februari, waarin beleggende klanten hun oordeel over het beursklimaat geven.

Particuliere beleggers beoordelen het beursklimaat deze maand met een +2,7 (op een schaal tussen -10 en +10), wat duidelijk hoger is dan de +2,1 van een maand geleden. Royal Dutch Shell is nog steeds de beursfavoriet en Tesla doen beleggers het liefst van de hand. Hoewel de techsector de populairste categorie blijft valt vooral op de dat de financiële sector de medische sector van de tweede plek heeft verdrongen.

Vertrouwen weer iets omhoog

Uit het maandelijkse Europese onderzoek van Saxo Bank blijkt dat Nederlandse beleggers van BinckBank in maart positiever naar de financiële markten kijken. Deze maand is dit +2,7 (op een schaal van -10 tot +10), tegen +2,1 in februari.

Daarmee is de graadmeter echter nog niet terug op het niveau van december (+3,4). Wel geeft een op de vijf beleggers nu een 7 of hoger aan het beursklimaat, terwijl 4 procent een -7 of lager geeft.

Gevraagd naar hun mening over lokale en internationale markten verwachten Nederlandse beleggers dat de AEX de komende maand met 1,7% en de S&P 500 ruim 2% zouden kunnen aantrekken.

Beleggers voorzichtig met Tesla

Royal Dutch Shell blijft voor beleggers het favoriete aandeel om te investeren. Tesla voert daarentegen duidelijk de lijst met aandelen aan die beleggers bij voorkeur zouden verkopen.

De favoriete aandelen voor aankoop

 • Royal Dutch Shell
 • ING
 • ASML

  De favoriete aandelen voor verkoop

 • Tesla
 • Royal Dutch Shell
 • ASML

  Tech populairst, opmars financiële sector

  De technologiesector is nog steeds de populairste sector om in te beleggen, maar de financiële sector staat voor het eerst sinds lange tijd op de tweede plek.

  Aandelensectoren

  Europa en euro

  Europa blijft met 66 procent het continent om bij voorkeur te investeren, gevolgd door Noord-Amerika (26 procent).

  De grootste groep beleggers denkt nog steeds dat de euro komende maand verder zal aantrekken ten opzichte van de dollar, Bijna drie op de tien beleggers zien de euro de komende maand sterker worden terwijl een op de zes het omgekeerde denkt.

  De volgende BinckBank Beleggersbarometer verschijnt begin april 2021.