5 goede redenen om te beleggen in ‘smallcaps’

Door James Ogilvy, Annabelle Vinatier en Jean-François Cardinet, analisten-beheerders Europese Micro, Small & Mid Cap aandelen bij Lazard Frères Gestion

James ogillvy
James Ogilvy
Aandelen van kleine en middelgrote ondernemingen (smallcaps) bieden interessante troeven voor beleggers. Zorg er wel voor dat u de juiste effecten selecteert en ze op de gepaste wijze spreidt.

Om te beleggen in smallcaps moet u de risico’s heel goed onder controle houden. Op zich zijn kleine beurskapitalisaties als groep niet volatieler dan grote beurskapitalisaties, maar individueel kunnen hun beurskoersen wel sterker schommelen op korte termijn. De reden: de lagere liquiditeit en specifiekere activiteiten dan die van de grote bedrijven. Diversificatie is dus cruciaal om te beleggen in dit marktsegment en om eventuele verliezen binnen de perken te houden wanneer de koers van enkele aandelen stevig op en neer gaat.

Beleggen in een fonds dat gespecialiseerd is in dit segment kan een goed idee zijn om deze diversificatie tot stand te brengen en te profiteren van de specifieke voordelen die small- en midcaps bieden. Hieronder de vijf belangrijkste voordelen.

1. Kleinere bedrijven ontwikkelen doorgaans activiteiten die doelgerichter zijn dan die van grote ondernemingen. Als belegger weet je dus perfect waarin je belegt. Voor beleggers die gebruik maken van fundamentele analyse is het mogelijk om de producten, de markt en het concurrentieklimaat waarin deze bedrijven opereren in detail te bestuderen. Hoe groter en complexer een bedrijf, hoe moeilijker dit wordt.

2. Omdat ze zich in een vroege fase van hun ontwikkeling bevinden, vertonen kleine ondernemingen doorgaans een hogere winstgroei dan grotere ondernemingen. Na verloop van tijd vertaalt deze dynamische groei zich in betere beursprestaties. Zo boekte de EMIX Smaller Europe Euroland-index bijvoorbeeld een jaarrendement van 12,25% sinds 31/12/2011, in vergelijking met 9,79% voor de Eurostoxx. Bovendien blijft de correlatie met largecaps over het algemeen laag, wat beleggers de mogelijkheid geeft om het risico in hun portefeuille te spreiden.

3. In tegenstelling tot de bijzonder efficiënte markt voor largecaps, die door tal van analisten gevolgd worden, heeft de markt doorgaans minder oog voor smallcaps. Het kan dus gebeuren dat de reële economische waarde van een bedrijf niet helemaal tot uiting komt in de beurskoers van het bedrijf. Dit kan tot over- of onderwaarderingen leiden, die de belegger kan uitbuiten om een bovengemiddeld rendement te genereren.

4. Het smallcapsegment omvat heel wat bedrijven die bestuurd en gecontroleerd worden door hun oprichters, of door de familie van de oprichters. Deze bedrijven worden doorgaans voorzichtiger bestuurd, met een strategische langetermijnvisie die de risico’s in toom houdt.

5. Het management heeft ook een directere en minder verwaterde invloed dan in grote concerns, waardoor kleine en middelgrote ondernemingen sneller kunnen reageren op een conjuncturele omslag. Dit biedt uiteraard kansen, maar houdt ook risico’s in, want slechte strategische keuzes kunnen zware gevolgen hebben. Vandaar dat het noodzakelijk is om de intenties van de directie goed te bestuderen voordat u belegt.

In tegenstelling tot wat alom gedacht wordt, beperken kleine en middelgrote ondernemingen hun activiteiten niet tot het lokale of nationale niveau. Deze bedrijven, die groot genoeg zijn om op de beurs te noteren en doorgaans enkel honderden miljoen euro waard zijn, brengen hun producten vaak in tal van landen aan de man, en werken hiervoor ambitieuze commerciële strategieën uit.

Kortom, beleggen in het smallcapsegment maakt het mogelijk om een dynamisch element te introduceren in de globale indeling van een aandelenportefeuille. De keerzijde is dat deze belegging van nature riskanter is. Een strikte follow-up van de bedrijven en een actief beheer zijn dan ook noodzakelijk om een optimale portefeuille samen te stellen.