Bitcoin: de toekomst van geld of een zeepbel?

Weinig mensen zullen ontkennen dat we ons midden in een crypto-hype bevinden. Tegelijkertijd vliegt de Bitcoin prijs op en neer en beginnen steeds meer mensen zich er mee te bemoeien. De standpunten zijn zeer gepolariseerd; de een zegt dat Bitcoin het betaalmiddel van de toekomst is, de ander zegt dat we te maken hebben met een financiële zeepbel te vergelijken met de tulpenmanie van 1643. De koers is alleen in 2017 al meer dan vertienvoudigd, maar desondanks wordt het door experts afgeraden te investeren omdat de "bubbel" op elk moment kan klappen.

Wat zeggen de voorstanders?

Voorstanders verwachten dat Bitcoin dé nieuwe globale valuta zal worden. De voordelen ten opzichte van Euro 's of Dollars zijn dat Bitcoin niet centraal beheerd wordt en dat de inflatie vaststaat en niet mee gesjoemeld worden. Mensen die hun spaargeld op de bank kunnen staan kunnen rekenen op een rente van minder dan 0,5%, terwijl de inflatie hoger ligt. Inflatie wordt grotendeels bepaald door centrale organisaties die door bijvoorbeeld kwantitatieve versoepeling je spaargeld minder waard laten worden. Cryptovaluta zoals Bitcoin worden niet centraal beheerd en de inflatie staat vastgesteld in de code. Hierdoor weten Bitcoin bezitters in dat opzicht precies waar ze aan toe zijn.

Een ander argument waarom het belangrijk is dat geen centrale autoriteit zeggenschap heeft over Bitcoin is wanneer een land een devaluerende nationale valuta heeft. De praktijk heeft al uitgewezen dat mensen in Zimbabwe of Venezuela, waar momenteel sprake is van hyperinflatie, tot wel twee keer zoveel betalen voor een Bitcoin als de globale marktprijs.

Daarnaast maakt Bitcoin het mogelijk voor elk persoon op aarde om zelf digitaal geld te bezitten en te gebruiken; het enige wat ze hiervoor nodig hebben is een actieve internetverbinding. In veel landen heeft minder dan 50% van de bevolking een bankrekening, dus hier kan Bitcoin een veilige en laagdrempelige mogelijkheid zijn om het geldverkeer te digitaliseren.

Wat zeggen de tegenstanders?

Met de stijging van de Bitcoin koers stijgt ook het aantal mensen die beweren dat Bitcoin een bubbel is. De meest noemenswaardige personen hieronder zijn Jamie Dimon (CEO van JPMorgan Chase), de Nobelprijs winnende econoom Robert Shiller en de beroemde investeerder Warren Buffett . De belangrijkste argumenten die tegenstanders geven zijn dat Bitcoin geen onderliggende waarde heeft zoals in het geval van goud, maar ook niet geen steun heeft van overheden zoals in het geval van nationale valuta. Ook lijkt Bitcoin te lijden onder zijn eigen succes. Door de hoge koers kunnen transactiekosten oplopen tot wel €30 per transactie. Hierdoor zijn kleine aankopen met Bitcoin lang niet meer economisch aantrekkelijk.

Bitcoin in 2018

Naar alle waarschijnlijkheid zal 2018 een belangrijk jaar worden voor Bitcoin. In dit jaar zal blijken of het de stijgende trend van 2017 kan doorzetten óf dat het wellicht als een kaartenhuis in elkaar zakt. Ook staat het langverwachte Lightning Netwerk in 2018 op de planning. Dit zal transacties sneller, anoniem en nagenoeg gratis maken. Hoe dan ook, er zal 2018 genoeg gebeuren in de wereld van cryptovaluta en de tijd zal uitwijzen welke kan de koersen op zullen gaan.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.