Periodiek beleggen: antwoord op de meest gestelde vragen

Eigenlijk doen veel mensen het al: periodiek een bedrag opzij zetten op hun spaarrekening. Maar u kunt dat maandelijkse bedrag, of een deel ervan, ook beleggen. Dat noemen we periodiek beleggen. Dat levert op de lange termijn vaak meer op dan sparen. En u merkt er niets van. Hoe kunt u het beste beginnen? En wat zijn de voordelen van periodiek beleggen? Jeroen Roskam en Aart Hatzmann, fondsmanagers van de Gemaksbeleggen fondsen van Centraal Beheer, beantwoorden de meest gestelde vragen.

Hoe kan ik het beste beginnen met beleggen?

U kunt ineens het bedrag storten waarmee u wilt beleggen. Maar u kunt ook een deel beleggen en daarna maandelijks inleggen. Of alleen periodiek beleggen. Dan kunt u eens uitproberen hoe beleggen u bevalt.

Wanneer is in 1 keer storten verstandig?

Als de koersen stijgen na het moment van instappen, dan levert ineens storten het meeste rendement op. Dat weet u natuurlijk niet van tevoren. Op de lange termijn is de verwachting dat uw belegging in waarde stijgt. Op de korte termijn is de onzekerheid groter. Als de koersen dalen, daalt de waarde van uw belegging.

Ik maak me zorgen over de koersontwikkeling. Wat kan ik doen als ik toch wil gaan beleggen?

Dan kunt u gespreid (periodiek) beleggen overwegen. Als de koersen stijgen na uw inleg, dan profiteert u daarvan met de eerste storting. Als de koersen dalen na uw eerste inleg, dan kunt u met de vervolgstortingen profiteren van lagere aankoopkoersen. Hierdoor ontstaat een gemiddelde aankoopkoers die minder gevoelig is voor marktschommelingen.

Is periodiek beleggen alleen verstandig als ik begin met beleggen?

Nee, niet per sé. Koersen schommelen en daardoor kan een strategie waarbij u bijvoorbeeld maandelijks geld inlegt, ook zinvol zijn op de lange termijn. Beleggers die deze strategie volgden in periode van crises, zagen de waarde van hun portefeuille veel sneller herstellen dan beleggers die niet periodiek stortten.

Maar hoe kan dat?

Beleggers die periodiek bleven beleggen, juist in mindere tijden, profiteerden van de lagere koersen waartegen zij hun beleggingen aankochten.

Is periodiek storten een voorzichtigere strategie dan ineens storten?

Dat klopt. Alleen als de koersen vanaf de start stijgen, dan is ineens storten het meest interessant. Over een langere periode stijgen aandelenkoersen vaker dan dat ze dalen. Daarom kunt u er ook voor kiezen ineens een wat groter bedrag te storten, gevolgd door periodieke kleinere stortingen.

Verdiept u zich eens in periodiek beleggen

Misschien is het iets voor u. Welke vorm van beleggen het beste bij u past, hangt af van uw situatie. Wilt u meer weten over beleggen bij Centraal Beheer? Kijk dan eens op onze website.

Let op dat beleggen ook risico’s en kosten met zich meebrengt. Uw geld kan minder waard worden.

Artikel in samenwerking met Centraal Beheer