MFS: Obligatiebeleggers bevinden zich in de twilight zone

In de obligatiemarkten overal ter wereld is momenteel sprake van twee tegenovergestelde stromingen: een risk-off ‘Case for Caution’, gebaseerd op grote zorgen over de onderliggende economische situatie als gevolg van de lockdowns, en een risk-on ‘Case of Optimism’, die is gestoeld op de gigantische noodsteunmaatregelen en de uitrol van vaccinaties. Beleggers moeten zien te navigeren op onbekend terrein in een soort twilight zone, aldus Pilar Gomez-Bravo, hoofd obligaties Europa, en Owen Murfin, institutioneel portefeuillemanager bij vermogensbeheerder MFS.

In het rapport ‘Investing in the Twilight Zone’ stellen de MFS-experts dat beleggers nog wel even in deze omgeving vastzitten. “Het positieve effect van de vaccinaties is een lichtpuntje, maar de zwakke economie en de aanhoudende gevolgen van de pandemie zijn weer de donkere wolken aan diezelfde horizon.”

De economische activiteit zal pas in het derde of vierde kwartaal – als er door de vaccinaties een mate van groepsimmuniteit is bereikt – weer op een normaal niveau draaien.

Zolang er sprake is van een twilight zone is de beleggingstermijn een belangrijke factor. “De steunmaatregelen bedekken momenteel de scheuren in de economie. Volgens ons krijgen beleggers pas over 18 maanden maanden echt te maken met de enorme schuldenberg waaronder bedrijven gebukt gaan. Dan worden ze waarschijnlijk ook geconfronteerd met beleidsmakers die de financiële teugels aantrekken.

Het is niet uit te sluiten dat we te maken krijgen met een taper tantrum, zoals we eerder zagen na een Goldilocks-periode van ruim monetair beleid. In dit moeilijke klimaat dienen obligatiebeleggers alert te blijven. De markten zullen waarschijnlijk hevig reageren als centrale banken besluiten om hun ruime monetaire beleid weer terug te draaien”, aldus Gomez-Bravo en Murfin.