Barometer: Daghandelaren tasten de aantrekkelijkheid van aandelen niet aan

Dat een groep van niet-professionele beleggers de hedgefondsen overspoelt, werpt geen schaduw over de betere vooruitzichten voor aandelen.

Asset-allocatie: optimisme overheerst

De vaccinatieprogramma's komen wereldwijd op snelheid en ook de economische vooruitzichten worden beter, ondersteund door extra fiscale stimuleringsmaatregelen. Daarom blijven we overwogen in aandelen, met een voorkeur voor landen en sectoren die het meest blootgesteld zijn aan het economische herstel. Onze houding wordt mede ingegeven door wat onze technische analyses ons vertellen over het risico dat de schijnbare toename van de invloed van niet-professionele handelaars op delen van de aandelenmarkt met zich meebrengt.

Het is zorgwekkend dat de strijd tussen daghandelaren en hedgefondsen over aandelen van verlieslatende game-retailer GameStop – wiens aandeel 400 procent steeg in één week - zich heeft verspreid naar andere bedrijven. De sterke stijging van de handelsactiviteit en de hedgefondsen die hun posities in andere, ruimer aangehouden aandelen afbouwen, hebben een van de scherpste dagelijkse pieken in de marktvolatiliteit ooit veroorzaakt.