Er was eens in Amerika...

Door Olivier de Berranger met hulp van David Ross, CFA.

In de Verenigde Staten wordt in november Thanksgiving gevierd. Naast dit jaarlijkse ritueel op de vierde donderdag van de maand worden elke vier jaar presidentsverkiezingen gehouden. Tot ieders opluchting zal de recente verkiezing van Joe Biden resulteren in een democratische regering die waarschijnlijk verdeeld is omdat er geen ‘blauwe golf’ is.

Op 5 januari 2021 moet er in de staat Georgia in een tweede ronde gestemd worden over twee senaatszetels, wat betekent dat de Democraten de meerderheid in Amerikaanse Senaat zouden kunnen krijgen. Als ze deze twee zetels winnen, zal de samenstelling van de Senaat evenwichtig zijn, met 50-50 zetels voor elke partij. De vicevoorzitter van de Senaat zou deze patstelling kunnen doorbreken en de Democraten de meerderheid kunnen geven, met 51 zetels in plaats van 50.

Maar zelfs in dit scenario zullen weinig hervormingen langs de Senaat passeren, omdat de procedure voor het agenderen van een wetsvoorstel 60 stemmen vereist (aangezien de mogelijkheid bestaat om over de geschiktheid van een wet te stemmen). Dit betekent dat we geen grote veranderingen mogen verwachten, zoals belastingverhogingen of een nieuw, zeer progressief beleid. Maar wanneer er weinig grote veranderingen zijn, neemt de onzekerheid af, waar beleggers blij mee zijn.

Wat beleggers ook konden waarderen, was het nieuwe team dat het economische lot van de Verenigde Staten gaat bepalen, met de benoeming van Janet Yellen, de voormalige voorzitter van de Federal Reserve, als minister van financiën. Alleen al deze benoeming geeft een aantal signalen af. Allereerst wordt het voor de Republikeinse senatoren, die haar zeer waarderen en haar benoeming tot voorzitter van de Fed hadden geprezen, moeilijk het met haar oneens te zijn en tegen haar te stemmen.

Ten tweede markeert de benoeming van deze fervente verdediger van de onafhankelijkheid van centrale banken het einde van de vijandschap tussen de regering-Trump en de Federal Reserve. Ten derde zal zij dankzij haar ervaring en reputatie kunnen optreden als effectieve beleidsmaker, samenwerken met het Congres en zich met krachtige stimuleringsmaatregelen verweren tegen Republikeinse oproepen tot bezuinigingen.

Met de toevoeging van andere ervaren zwaargewichten, zoals de hoge internationale ambtenaar Wally Adeyemo, die is benoemd als onderminister van Financiën, en Brian Deese, voormalig Global Head of Sustainable Investing bij BlackRock en ondervoorzitter van het Office of Management and Budget, aangesteld als directeur van de National Economic Council, kan dit nieuwe team beleggers extra zekerheid bieden door de stabiliteit en expertise van het toekomstige economische beleid van de VS te garanderen.

Veel adviseurs binnen dit team hebben ervaring met werkgelegenheidsbeleid en sommigen hebben kennis van beleid dat klimaatverandering wil tegengaan. Dit betekent dat de nadruk waarschijnlijk zal liggen op onderwijs, loonsverhoging en infrastructuurprojecten voor duurzame energie. Progressieve hervormingen, zoals Medicare For All, ingrijpende nivelleringsprogramma's of grote wijzigingen in het fiscaal beleid, om nog maar te zwijgen van de goedkeuring van gewaagd beleid dat voortkomt uit de moderne monetaire theorie, zullen niet op het programma staan.

Op de agenda staan eerder weloverwogen en geleidelijke beleidswijzigingen.