MACROSCOOP: Groeien tot in de hemel

Door Olivier de Berranger, CIO, en Alexis Bienvenu, Fund Manager

Tesla: +67% sinds begin juni! Amazon +30%, Apple +20%... De bomen groeien dan wel niet tot in de hemel, technologiebedrijven schijnbaar wel!

Tegelijkertijd is het aantal besmettingen in de Verenigde Staten en elders de hoogte in geschoten, al moet gezegd worden dat het aantal overlijdens per dag niet evenredig mee stijgt. Er worden ingrijpende herstructureringen aangekondigd en hele regio's gaan opnieuw in lockdown, zoals Melbourne en zijn vier miljoen inwoners.

Zijn beleggers, in het bijzonder in de technologiesector, dan helemaal gek geworden? Storten zij zich halsoverkop in een zeepbel die op springen staat?

Allereerst mogen we Tesla niet op één hoop gooien met de brede technologiesector en met name internetbedrijven. Tesla is wel een technologiebedrijf, maar heeft niets te maken met het internet. Het blijft een zeer speculatieve belegging, terwijl heel wat technologiebedrijven die momenteel een hoge vlucht nemen al hebben bewezen dat ze winst kunnen maken.

Bovendien heeft niemand een glazen bol. Of er een zeepbel in de maak is, zal de toekomst wel uitwijzen. Wij denken van niet, want er lijken ons goede redenen te zijn waarom technologieaandelen vandaag fors hoger koersen.

In de eerste plaats profiteren de sterren van het internet van de toegenomen onzekerheid over de gezondheidscrisis. Als er lokaal nieuwe lockdowns worden afgekondigd, als telewerk een blijver wordt, als de onzekere gezondheidssituatie nog maanden of jaren duurt, hebben aandelen die verband houden met digitalisering en robotisering redenen zat om nog verder te stijgen. Ondanks hun intrinsieke risico's fungeren zij nu als veilige havens. Hoe langer de crisis, hoe meer voordeel zij eruit halen.

Ten tweede verwacht de overgrote meerderheid van de beleggers dat de (bijna) nulrente nog jaren, zelfs decennia aanhoudt, zoals in Japan al ruim twintig jaar het geval is. Er speelt dus wellicht een tijdfactor mee. Over de toekomstige waardering van zeer dure aandelen kunnen zinvolle hypotheses voor de zeer lange termijn worden opgesteld, waardoor de aanschaf ervan een stuk redelijker wordt dan op korte termijn bekeken.

Tot slot sluit een aantal technologieaandelen aan bij thema's die op lange termijn de wind in de zeilen hebben: ze hebben meestal een redelijke koolstofvoetafdruk, helpen om de energie-efficiëntie of productiviteit te verbeteren en dragen bij aan universele uitdagingen, zoals toegang tot onderwijs, zorg, ontspanning of sociaal contact.

Sommige waarderingen zijn wel degelijk overdreven. Toch hoeven de technologiebedrijven zich in deze wereld in crisis niet te schamen voor hun bijna ongepast goede gezondheid. Zij hebben hun plaatsje in de hemel verdiend.