AXA IM: Amerikaanse overheidsstimulering is jaloersmakend

Europa zal het enorme stimuleringspakket van de Verenigde Staten niet kunnen evenaren. Meer en meer opkomende economieën zitten intussen aan de grenzen van hun beleidsruimte. Dit is in lijn met het thema van ‘wereldwijde onbalans’.

Dit stelt AXA Group-hoofdeconoom Gilles Moëc in zijn wekelijks commentaar voor AXA Investment Managers. Het thema behelst de strijd om dominantie op het wereldtoneel. ‘Joe Bidens stimuleringspakket zal waarschijnlijk met afgunst worden bekeken in de rest van de wereld en vooral in Europa, helemaal als het doorkomen ervan gepaard gaat met een snellere heropening van de Amerikaanse economie en leidt tot een spectaculair midden van 2021.’

De Europese Unie kan niet veel meer dan haar al aangekondigde steunpakket naar voren halen en sneller dan gepland uitgeven. Individuele landen zouden wel zelf meer kunnen doen, maar dat zal dan beperkt zijn tot het optoppen van de bestaande steunregelingen. Die ‘missen de vertrouwens-boost en aandachttrekkende karakter van het Amerikaanse pakket. Twijfel over de voortzetting van monetaire ondersteuning door de ECB na maart 2022 maakt eurolanden ook voorzichtig.

Ondertussen groeit de lijst van opkomende economieën die richting monetaire verkapping worden geduwd. Na Turkije schuiven ook Rusland en Brazilië deze kant op. China blijft het weliswaar goed doen, maar ook hier is men beducht op ‘over-stimulering’. Voorlopig lopen alleen de VS echt kans op oververhitting, aldus Moëc. Hij verwacht dat de dollar verder zal aansterken.